РАТНИ БРОДОВИ У ТАЈВАНСКОМ МОРЕУЗУ

ВАШИНГТОН ПОНОВО ЗВЕЦКА ОРУЖЈЕМ У ЈУЖНОМ КИНЕСКОМ МОРУ

Си Ђинпинг наложио подизање борбене готовости и здружене вежбе како би била унапређена способност и спремност војника и морнара за рат. Геополитичке игре на Далеком истоку и у средњој Азији су можда најсложеније на свету у овом тренутку

Најпре је средином овог месеца истраживачки брод америчке морнарице „Томас Џи Томпсон“ пристао у луку Каошиунг на кинеском острву Тајван, четврти пут од маја ове године. Потом су се прошлог понедељка у Тајванском мореузу појавили амерички разарач „Куртис Вилбур“ и крстарица „Антиетам“.
Ово је други пут за мање од четири месеца да амерички бродови прилазе Кини, не рачунајући сусрет кинеског разарача раније овог месеца с једним америчким ратним бродом који се умало завршио сударом два пловила. У јулу су кроз Тајвански мореуз прошли амерички разарачи „Мастин“ и „Бенфолд“.
Американци су саопштили да је пролазак њихових ратних бродова кроз Тајвански мореуз рутински и у складу с међународним правом. Штавише, пуковник Роб Менинг, гласноговорник америчког министарства одбране, изјавио је да пролазак ратних бродова кроз Тајвански мореуз демонстрира посвећеност САД слободном и отвореном индопацифичком региону.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *