Почетна / Свет / Призивање Хелмута Шмита

Призивање Хелмута Шмита

Симбол освајања (пуног) немачког суверенитета: У страху од нове трке у наоружању, као могућој (и неминовној) последици идеје америчког председника Доналда Трампа да раскине споразум с Русима о нуклеарним ракетама средњег домета, Немци се присећају канцелара који је играо улогу „стабилизатора“ у опасним временима Хладног рата, државника који је намећући економске теме, у време нафтних и финансијских шокова, први пут извео своју земљу на глобалну сцену у равни (других) светских сила

Бар два су разлога да се ових дана Немци, превасходно медији, (при)сете петог, веома особеног, послератног (западно)немачког канцелара Хелмута Шмита.
Први се тиче његове „крштенице“: стогодишњице рођења (рођен је као Хелмут Хајнрих Валдемар Шмит 23. децембра 1918, у Хамбургу), која је уселедила само коју годину после његове смрти (умро је 11. новембра 2015). Други је управо (опасно) актуелизован политички хазардерском најавом Доналда Трампа да раскине споразум с Русима око (нуклеарних) ракета средњег домета.
Склапању тог споразума „кумовао“ је, на свој али упливан начин, Хелмут Шмит. Реч је о његовом, у то време, најтежем политичком искушењу и једном од најрискантнијих потеза који је претио да „запечати“ канцеларову, дотад успешну и богату (боље рећи: блиставу) политичку каријеру. Тим потезом – у политичкој литератури остао је забележен, и запамћен, као Шмитова „дупла опција“ – озбиљно се сукобио са сопственом странком, Социјалдемократском партијом (СПД), још жешће са, тада веома снажним, и веома масовним (немачким) мировним покретом.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *