ПОТРАГА ЗА НОВИМ РАТОМ

ТРЕНУТНА АМЕРИКА И ОСТАТАК СВЕТА

Чему ратне трубе Доналда Трампа? Да ли је циклус америчке параноје обишао цео круг и сада је на дневном реду потрага за једним новим, малим, лепим и успешним ратом – ради наставка параноидног страха? Или је – зашто да не – реч само о простој инерцији силе пред нови циклус америчких председничких избора?

Од Теодора Драјзера и његове „Америчке трагедије“ тече и без прекида се обнавља питање: зашто је у представама америчког политичко-војног комплекса, са изузецима, „остатак света“ потрошни материјал којим се храни, подгрева и обнавља параноја америчке изузетности? Стога остаје да се објасни чему Доналду Трампу служе ратне трубе и ова недавна претња атомским нуклеарним програмом од 1,2 трилиона долара.
Требало би објаснити да ли је само реч о феномену којим се храни глад америчке параноје и да ли је, следствено, цео свет пред новим ратним обрачуном са претпостављеним америчким непријатељима – Русијом, Кином, Северним Вијетнамом, Сиријом, Либијом, Камбоџом… Или је пак циклус параноје обишао цео круг и сада је на дневном реду потрага за новим, малим, лепим и успешним ратом – ради наставка параноидног страха? Или је – зашто да не – реч само о простој инерцији силе пред нови циклус америчких председничких избора?
За Белу кућу, како нас историја подсећа, нема ништа ни слађе ни исплативије од једног малог рата на прекоморским даљинама.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *