Почетна / Свет / Пирати са Азова

Пирати са Азова

Ако је увођење Порошенкове „мале диктатуре“ цена да се очува западни пројекат „Украјина као не-Русија“, увек ће се наћи образложење – зашто је то добро за слободу, демократију и европски пут ове земље

Сада постаје јасније зашто су западни медији месецима указивали на потенцијалну дестабилизацију која прети из Азовског мора – које Крим, односно Керчки мореуз, одваја од Црног мора. У прошлу недељу, око седам часова ујутру, три брода украјинске Ратне морнарице незаконито су се упутила кроз Керчки мореуз који повезује Азовско и Црно море, упркос томе што је овај морски пролаз још од 2014. под пуном контролом Руске Федерације. Што је још горе, покушали су без одобрења да плове испод новог Кримског моста, дугачког 19 километара, стратешког објекта који Москва чува и по цену избијања рата. Украјински бродови, при томе, прекршили су све процедуре и Конвенцију УН о праву мора, јер нису обавестили руске органе, нити су поштовали прописана правила за овако ризичну врсту кретања.
Зато су им руске поморске снаге најпре затвориле пролаз испод моста, преграђујући га великом теретном лађом, а бродови руске обалске страже извели су маневар пресретања и оштетили украјинско пловило. Како се украјинска морнарица није повукла, Руси су после неколико часова јурњаве по мору, отворили ватру – на 20 километара од обале и 50 километара од места где бродови обично пролазе у таквим ситуацијама, неутралишући противничка пловила. Локација сукоба иде у прилог томе да украјинска пловила нису намеравала да мирно прођу кроз мореуз, већ су дошли с другим плановима. Тројица украјинских војника су рањена, а три брода избачена из строја и заплењена. Кијев је то једва дочекао и увео „ратно стање“ на 30 дана, а председник Петро Порошенко је прогласио делимичну мобилизацију – и обећао да „неће покретати офанзивне операције“. Не треба заборавити да су Русија и Украјина од преврата у Кијеву, фебруара 2014, у стању необјављеног рата и нико не може да гарантује да украјински бродови не би покушали диверзију на мосту – ако би му се довољно приближили.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *