НАТО фешн вик за Западни Балкан

Атлантисти у Београду

У неодмереним покушајима да домаћину омиле Северноатлантски пакт, неки учесници београдског скупа су у томе ишли до гротеске, изазивајући у јавности супротан ефекат

Иако је 6. Београдска НАТО недеља, у организацији Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) и уз подршку одељења НАТО-а за јавну дипломатију и амбасаде САД, остала донекле у сенци обележавања стоте годишњице од краја Првог светског рата у Паризу, неки њени учесници постарали су се да својим излагањима у Београду „достојно“ парирају париским гафовима.
Међу првима заслугу за то је имао амбасадор САД Кајл Скот, када је у Палати Србија навео да наша земља има права да буде поносна на своју историју и на победе у Првом и Другом светском рату и додао да је НАТО-у и САД драго што су били партнери са Србијом у тим великим тријумфима.
Зна добро амерички амбасадор да је НАТО основан по завршетку Другог светског рата, али, ето, згодно му се наместило да тврди да је НАТО био партнер Србима у оба светска рата и да на тај начин поручи Србији да без НАТО-а ни њена будућност нема перспективу.
НАТО и Србија имају исте стратешке циљеве, Европу која је уједињена, слободна и у миру и можемо да радимо заједно као партнери да постигнемо те циљеве, казао је амерички амбасадор на отварању 6. Београдске НАТО недеље.
„Партнери смо и данас. Кроз НАТО, али и кроз наше билатералне односе, кроз нашу економску помоћ, кроз подршку владавини права, слободама, подршку безбедности и желим да захвалим председнику Вучићу“ – нагласио је Скот – „што је ставио тачку на генерацију немира и што је започео рад на превазилажењу психолошких баријера и проналажењу мирне будућности за цео регион.“

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *