Почетна / Интервју / Михаил Дељагин – Ко спрема преврат у Русији?

Михаил Дељагин – Ко спрема преврат у Русији?

Да ли ће руско друштво оздравити руску државу или ће руски либерали у сарадњи са Западом успети да униште руско друштво?

Иако је можда била спремна да учествује на протестима на Болотовом тргу 2012, средња класа у Русији данас је богатија за украјинско искуство. Она не жели да се ишта слично деси у њиховој земљи. Средња класа није та на коју Запад рачуна да ће бити замајац неког будућег преврата у Русији. Он рачуна на елиту – каже приликом недавног боравка у Београду у разговору за „Печат“ Михаил Дељагин, економиста и директор московског Института за проучавање глобализације.

Русији су санкције уведене пре више од четири године. Данас су све гласнији они који сматрају да је биланс санкција добар повод за промену курса спољне политике РФ. Да ли ови гласови, који нису усамљени ни у политичком естаблишменту, објашњавају и повод увођења санкција – рушење Путина?
Санкције су биле притисак на Русију да се одрекне сопствених интереса. Заправо то је била озбиљна фаза рата против нас. Долазак неонациста на власт у Украјини највећи је геополитички ударац од завршетка Хладног рата. Преврат у Украјини нисмо могли да спречимо јер је већина наше владе била прозападна, и друго, ни војно нисмо били спремни, што је био резултат војних реформи бившег министра. Смисао санкција отуда јесте буђење незадовољства код елите која ће, будући да је погођена последицама санкција, свргнути Путина и вратити Русију у деведесете године.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *