КФОР-ова паравојска

Какву нам подвалу припремају власти у Приштини и њихови покровитељи са Запада?

Нова стратегија одбране одредила је нове приоритете америчких обавештајних служби: Русију, Кину, Северну Кореју и Иран. Једино се Русија овде може сматрати старим обавештајним фронтом, док остали захтевају стварање нове агентуре, а то је обиман и осетљив посао који одвлачи снаге и средства у нове регионе. Поред тога, неке нове околности приморале су Американце да се, бар привремено, озбиљно позабаве својим савезницима – Саудијском Арабијом и Турском.

ПРОМЕНА НАСТУПА Није баш уобичајено да тајне службе излазе у јавност са саопштењима, а када то чине, позадина је редовно политичка. Најновије саопштење ЦИА, како имају информације да је саудијски престолонаследник Мухамед бин Салман наредио убиство новинара Џамала Кашогија, може да значи само две ствари – да се екипа из Ленглија поново окренула против Трампа или баш супротно, да у тешкој ситуацији у којој се нашао у вези са Саудијском Арабијом жели да му помогне. Како да му помогне нападом на принца, може се чинити апсурдним, али није, јер комбинација има много. На пример, ЦИА најпре нападне принца и тиме стекне поверење јавности, а онда дође до „проверених података“ да принц ипак није наручио убиство.
За нас су те игре и комбинације важне само због тога што одвлаче пажњу с нашег региона. Појачане активности на другим местима требало би да ограниче њихове могућности да се озбиљније баве Балканом. Чини се да сада траже начин да реше тај проблем тако да углавном задрже руководећу улогу у балканским обавештајним операцијама, а да све више упосле и координирају друге НАТО службе. Дешавања у вези с пријемом Косова у Интерпол сугеришу управо тако прекомпонован наступ.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Avatar

    pa taj Muhamed bi salman kada ulaze u srbiju ondaje dobar, onda valja, a sad diktatator.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *