Једанаести новембар, дан луде кинеске потрошње

БУДИЗАМ, ТАОИЗАМ, КОНФУЧИЈАНИЗАМ, КОНЗУМЕРИЗАМ

Може ли глобалним системом спојених тржишних судова Дан самаца једног дана да потопи Дан примирја у Првом светском рату?

Једанаестог новембра, на Дан самаца (11. 11), Кинези утапају своју реформску стварност у бестијални конзумеризам. Ове године потучени су нови потрошачки рекорди. Медији широм света известили су да је 11. новембра само компанија „Алибаба“ остварила промет већи од 30,8 милијарди долара.
Забележено је да је поменута компанија за првих 85 секунди остварила промет вредан милијарду долара. Након само сат „Алибаба“ је остварила приход од десет милијарди долара.
Поређења ради, ова компанија је лане зарадила укупно 25,4 милијарде долара, а онлајн-платформа за трговину JD.com 19,1 милијарду долара. Аналитичари су израчунали да је овогодишња зарада кинеских компанија за 27 одсто већа него прошле године, што говори о великом потенцијалу раста потрошње на овај дан током наредних година.
Откако је Џек Ма, власник „Алибабе“, Дан самаца прогласио глобалним фестивалом трговине, отворена је могућност да овај комерцијални псеудопразник, глобалним системом спојених тржишних судова, напросто потопи Дан примирја у Првом светском рату.
Захваљујући немачкој компанији „Медија маркет“ и другим европским предузећима, 11. новембар се као дан урнебесног (онлајн) шопинга представља и Европљанима као дан када је могуће остварити значајне „уштеде“.
Овај псеудопразник продире и у пословање британских компанија. Оне се труде да буду што присутније на кинеским онлајн-платформама („Маркс енд Спенсер“, „Витард оф Челси“, „Асос“…). Уз то, Дан самаца као дан онлајн-потрошње продире и у Француску, Белгију, Холандију, Шведску, Турску и друге земље.

[restrict] ПОРЕКЛО „ПРАЗНИКА“ Као и све што почиње у Кини, и Дан самаца је одређен снажном симболиком. Изговор 11. 11. на кинеском језику звучи врло слично изразу „један живот, једно живљење“ (yi sheng yi shi).
Постоје две урбане легенде о настанку Дана самаца и обе тврде да је као незванични празник настао у Нанђингу. Прва урбана легенда каже да је студент универзитета у поменутом граду, по имену Гуанг Гун, био заљубљен у колегиницу која је на другој години студија преминула од карцинома. Неутешан због смрти вољене, палио је свеће по студентском дому, а 11. новембра, на његов наводни рођендан, придружили су му се другари, да не буде сам. Друга урбана легенда говори о четворци студената Универзитета у Нанђингу који су 1993. одлучили да 11. новембар, насупрот дану Светог Валентина, обележе као дан своје усамљености.
У жижи интересовања јавности је четворочасовни шоу-програм на телевизији у којем учествују директори великих компанија, спортске и естрадне звезде. Систем наручивања робе је врло једноставан и обавља се преко мобилних уређаја, а количина робе понуђене на продају уз дебеле попусте је ограничена.

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАМО О ДАНУ САМАЦА? Џек Ма, власник „Алибабе“, потенцијал овог дана решио је комерцијално да испроба 2009, 16 година од установљења. Идеја је била да се установи дан за масован шопинг који би повезао потрошачку помаму Празника средине јесени (септембар) са масовном потрошњом о Божићу по Грегоријанском календару.
Продаја на онлајн-платформама „Таобао“ и „Tmall“ превазишла је очекивања зарадом од око осам милиона долара. Већ 2013. промет ове компаније на Дан самаца износио је 5,8 милијарди долара. Следеће, 2014. промет да Дан самаца порастао је на 9,3, а 2016. досегао је 17,8 милијарди долара.
Прошле године „Алибаба“ је оборила светски рекорд по броју трансакција. Њена апликација „Алипеј“ забележила је 256 хиљада трансакција у секунди.
Током Дана самаца купују се масовно производи великих компанија, присутни претежно на платформи „Tmall“, уз попусте и до 70 одсто. Ситнији трговци, окупљени на онлајн-платформи „Таобао“ додатну шансу за зараду добијају 12. децембра, када продају робу такође уз значајне попусте.
На Дан самаца у Кини је ангажовано преко 1,7 милиона курира који разнесу више од 760 милиона пакета из око пет хиљада складишта.
Промет на овај дан 2015. био је двоструко већи од укупног промета на Дан захвалности, Црни петак и Сајбер понедељак у САД.
Потражња која се за 24 часа забележи 11. новембра значајан је маркетиншки оријентир за велике компаније. У последње време за Дан самаца владало је интересовање за различите типове мобилних уређаја. Ове године расте потражња за паметним сатовима и производима сродним бежичним звучницима.

ОСЛОНАЦ ДАНА САМАЦА Политика једног детета у Кини, која је однедавно место уступила политици два детета, као и културолошка склоност кинеске породице мушкој деци, довела је до вишка мушкараца у кинеском друштву. Године 2011, према званичним подацима, у популацији до тридесет година забележено је 20 милиона момака више у односу на број девојака, односно младих жена.
Очекује се да ће 2020. овај број достићи 35 милиона, а 2030. године четвртина кинеских мушкараца у тридесетим годинама биће осуђена на самовање.
Ова неравнотежа додатно ће мотивисати велике компаније да бројној специфичној популацији подилази ради потрошње, тим пре што ће приходи странаца расти, а неће бити „спутавани“ расходима за подизање и школовање деце, што је у Кини изузетно скупо.

 

КО ЈЕ ЏЕК МА? Отац глобалног феномена потрошње који се из Кине прелива на југоисток Азије и креће се даље светом је Ма Јун, у јавности познатији као Џек Ма, оснивач компаније „Алибаба“. Животни пут Џека Маа је више него неуобичајен.
Године 1980. његов родни град Хангџоу посетила је породица аустралијских левичара. Фамилија Морли из Новог Јужног Велса упознала је тада петнаестогодишњег Ма Јуна који јој је понудио да је, у замену за учење енглеског језика, води кроз град. Ма Јун, алијас Џек Ма, тада упознаје дванаестогодишњег Дејвида Морлија.
Према Данкану Кларку, биографу Џека Ма, ког је аутор ових редова интервјуисао пре две године, Дејвидов отац био је убеђени социјалиста, а мајка члан Комунистичке партије Аустралије. Обоје су желели да двојици својих синова покажу кинески комунистички рај.
„Њихова подршка Џеку била је велика. Позвали су га да посети Аустралију неколико година касније. Џек је тада први пут напустио Кину. Финансијска подршка ове породице, укључујући и куповину стана, Џеку је касније омогућила да напусти слабо плаћен учитељски посао и да се опроба као предузетник. Управо у том малом стану Џек је са 17 другара основао ’Алибабу’. У неком смислу, најбогатији човек Азије данас делимично дугује успех аустралијским социјалистима. То Џек Ма сам признаје“, рекао је Џеков биограф Кларк.
Прво искуство с рачунарима и интернетом Џек Ма је стекао у САД. Познавање енглеског језика из времена кад је био туристички водич омогућило му је да путује. Током 1995. године радио је као преводилац за локалну агенцију при кинеској влади. У Сијетлу је био у прилици да искуси интернет први пут и купи свој први компјутер који је спаковао у кофер. Убрзо потом покренуо је свој први веб-посао под називом „Кинеске стране“ („China Pages“), захваљујући ком је спознао моћ интернета. Тај подухват је неколико година касније преузела локална влада.
Џек је студирао у Хангџоу, на тамошњем учитељском факултету, а касније је позиван да гостује на најпрестижнијим светским универзитетима.
„Путовао сам с њим на Харвард почетком 2000. године, када смо обојица говорили. На Стенфорду 2011. године водио сам разговор с њим. За Џека Маа је увек тешко да истакне да је похађао скроман факултет и да је научио најважније лекције као предузетник“, додаје Данкан Кларк.
Џек Ма је у свом родном граду Хангџоу, где је пре две године одржан Самит лидера Г20, најавио успостављање онлајн-платформе за електронску трговину која ће малим и средњим предузећима отворити двери светског тржишта и пустити их у нешто што је у економском смислу досад било онострано. То говори да су „Алибабине“ намере и те како глобалне. Џек све више постаје икона либералног капитализма која се подухватила да изведе тржишно-технолошко-економску револуцију. Он је, уз вођење „Алибабе“, специјални саветник Комисије УН за трговину и развој и саветник влада Казахстана, Велике Британије и Индонезије.

КУЛТУРОЛОШКИ ОБРАЗАЦ Осим бројчане и говорне симболике у кинеском језику, незванични празник форсира се и другим друштвеним усмерењима. Тако су у Кини међу „самцима“ на Дан самаца на менију дугуљасти уштипци који симболизују једнину, самце, усамљеност…
Компанија „Алибаба“ покушала је да заштити бренд овог псеудопразника, па је израз „двоструко 11“ 28. децембра заштићен у Кини. Две године касније заведене су прве правне чарке између „Алибабе“ и конкурената који су користили овај назив.
Анкета спроведена на узорку од хиљаду кинеских корисника интернета 2015. године показала је да је просечан Кинез планирао да потроши 1.761 јуан (нешто више од 200 евра) на Дан самаца, 22 посто више него 2014.
Око 37 одсто кинеских купаца купује производе користећи мобилне уређаје, што је неупоредиво с глобалним просеком од 13 одсто.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *