Излог књиге

Мичел Коен
Политика у опери
„Службени гласник“, Београд, 2018

Оперска публика често запажа да је политика присутна на сцени или је надахњује. То присуство и надахнуће тема су ове књиге. Говоримо о „политичким операма“ у широком смислу: о операма које се баве политиком или политичким идејама, непосредно и посредно; или које говоре или сугеришу нешто важно о политици времена у којем су писане (а понекад и о нашим временима – или привидно тако). Опера је настала у добу које је створило појам „модерне“ државе или, обухватније, модерне политике. Било је то доба преображења у многим областима.
Добитник Награде PROSE за 2018. годину, у области музике и сценских уметности, коју додељује Америчко удружење издавача.

Миливоје Павловић
Писма са двоструким дном
„Службени гласник“, Београд, 2018

Интегралној верзији преписке између Ћосића и Стругара, и њиховим коментарима, претходи обимна студија о књижевној кореспонденцији, илустрована фрагментима из преписке низа писаца с развијеном епистоларном енергијом (Андрић, Крлежа, Црњански, Миљковић, Киш, Селимовић и др.), као и вешто одабраним деловима преписке добро познатих имена – од Платона, Светог Саве, деспота Стефана Лазаревића до Његоша, Вука Караџића, Доситеја и Хемингвеја. Нека писма су написана с кнедлом у грлу, а друга имају двоструко дно: подстичу линеарну временитост и сведоче о књижевној и ванкњижевној реалности. У оба случаја остављају дубок траг и важан су елемент наше сложене друштвене слагалице.
Награда Вукове задужбине за уметност.

Љиљана Дугалић
НА ОБАЛИ
„Ризница“, Земун, 2018

Због задивљујуће сугестивности којом је приповедано, а исписано истинским књижевним умећем, ова потресна прича чита се без даха. Дубока, непоколебљива вера главне јунакиње и судбина њеног сина, дечака непоновљиве личности с посебним благословом, све је то окрепљујуће болно, али и чудесно дивно произашло из пера Љиљане Дугалић, списатељице овенчане Андрићевом наградом за приповедање.

Ранко Чолаковић
ОВИМ РЕЧИМА
„Свет књиге“, Београд, 2018

Нова збирка песама Ранка Чолаковића кога је Драго Јовановић препознао као песника урбане пустоши и раздробљеног света, а Рајко Петров Ного као ствараоца који је освојио солидно место у савременом босанскохерцеговачком поетском стандарду. Песме сакупљене и испеване у периоду од 1968. до 2016, а затим, по речима аутора, знатно и незнатно измењене.

Др Будимир Поточан
КАКО СЕ ОБРАТИТИ ЛИЧНОСТИ НАЈВИШЕГ ДРУШТВЕНОГ СТАТУСА
Мегатренд универзитет, Београд, 2018

Књига „Како се обратити, ословити личности највишег друштвеног статуса“ могла би се назвати букваром и бонтоном за новинаре, и не само за новинаре. Колико је невероватније да је нисмо имали, толико је драгоценије што смо је добили, каже у уводној речи Матија Бећковић.
„Колико је тешко разумети да је она пионирски подухват др Поточана, толико је уочљивије који све наслови недостају, а припадају истој едицији. Отуд се буквар за одрасле др Поточана указује и као пролог за све оне који недостају а део су опште културе и давно достигнутих стандарда професионалне комуникације у данашњој цивилизацији која је учинила сумњивом сваку оригиналност. И до сада смо ословљавали и обраћали се ’личностима највишег друштвеног статуса’, али смо довијањем и нагађањем дозивали незнање и заостајање. Није писмен онај ко зна слова и уме да чита него онај чија је писменост друго име за изграђеност, продуховљеност и укупну унутрашњу вредност. Придржавајући се правила, препоручујемо се на најубедљивији и најједноставнији начин.“
Др Поточан је исписао књигу у књизи – у којој је разабрано и разговетно навео неопходна знања о тим звањима која су уједно најважнији извори информисања.
Каже Бећковић: „Ко је рекао А ваља да каже и Б. Овим прологом др Будимир Поточан је јасно најавио да следи и епилог,“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *