И СРБИЈА ОБЕЛЕЖАВА ВЕК ОД ВЕЛИКОГ РАТА

Полагањем венаца и одавањем почасти код Спомен-костурнице бранилаца Београда на Новом гробљу, данас је обележен Дан примирја и сто година од завршетка Првог светског рата.
Централну државну церемонију, која је почела интонирањем химне Србије, а минутом ћитања одата је пошта палим страдалницима, предводио је потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, а венце и цвеће положили су чланови владе и представници Града Београда, као и представници војно дипломатског кора међу којима су били амбасадори Француске, Русије, Немачке…

Стефановић је истакао да данашњим обележавањем стогодишњице примирја и велике победе желимо да искажемо најдубље поштовање стотинама хиљада страдалих ратника и цивила који су изгубили живот за мир и слободу.

Ово је прилика да се подсетимо не дамо њихових херојских подвига него и колика је цена коју су наши преци платили да би освојили слободу за себе исвоју земљу.

Потпредседник владе је цитирао Монтескјеа који је рекао да су срећни народи који имају досадну историју, али, како каже министар, Србија није била те среће.

Како је рекао Србија је по окончању Првог светског рата била овенчана великом славом, али и великим губицима и подсетио да се процењује да је у Великом рату Србија изгубила између 1,1 и 1,3 милиона становника и више од пола војно способних мушкараца.

Указао је на неопходност реалног и целовитог сагледавања историје, али и на потребу посвећености миру.

“Као што је пре 100 година дала немерљиву жртву у борби за слободу Србија данас предузима огромне напоре да буде гарант мира и стабилности на Балкану” поручио је Стефановић.
Код Спомен-костурнице на Новом гробљу венац је положио и министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић који је 11.новембар означио као “највећи дан у српској историји”.
Подсетио је да је Србија у Великом рату изгубила трећину становништва и да је страдало око 1.270.000 најспособнијих грађана.

“Овај дан морамо да славимо боље и више и да се сећамо наших предака који су своје животе уткали у нашу слободу”, истакао је Поповић.

Он је навео да је Србија кроз историју увек била на правој страни, те да је то и данас када се бори за међународно право и Косово и Метохију.
Венац је положио и заменик градоначелника Београда Горан Весић који је рекао да обележавамо 100 година до завршетка Великог рата у којем је Србија дала одлучујући допринос како би се завршио победом прогресивних снага.
Нагласио је да је Србија изашла као победник, али са тешким жртвама и великим разарањима и нагласио да је Србија једина земља која је у Првом светском рату имала више цивилних него војних жртава.
Додао је да је “масакр који је над цивилима починила Аустроугарска војска показао прави циљ те земље у том рату – уништавање српског становништва и српске земље”.
Да није било Солунског фронта, подвукао је Весић, рат би трајао још неко време пошто је на Западном фронту била пат позиција.
Весић је указао да је добро што се јубилеј обележава и са земљама савезницама и са представницима земаља које су биле на супротној страни.

“Овај дан нас подсећа да треба да градимо мирољубиви свет у којем ћемо сарађивати и у којем више неће бити ратова”, поручио је Весић.
Изасланик председника Србије Никола Селаковић положио је данас, поводом Дана примирја и обележавања 100 година од краја Првог светског рата, венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.
Генерални секретар председника Србије, Селаковић раније данас је нагласио да је Србија у Првом светском рату према подацима Конференције мира из 1919. године, изгубила тачно 1.247.435 својих војника и цивила становника.

“То је тада било 28 одсто наше популације у односу на 1914. годину, али што је још језивије, то је тада било 62 одсто мушког становништва између 18 и 55 година. Фактички две трећине репродуктивно, радно и војно способног мушког становништва. Ово је прилика да се обнови сазнање о тој жртви. Србија је заиста, сразмерно броју становника положила највећу жртву тада”, рекао је Селаковић.

Један коментар

  1. okupatori mi zabranjuju da stavim zastavu sa grbom na moju kucu.moj pradeda je poginuo u tom ratu braneci cast i slobodu kralja i otadjbine.sumadinci cast smo izgubili nama netreba ni jedna sljiva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *