ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ТРЕНИРА СТРОГОЋУ

Одлучено је да се Италија сурово казни и то за наук свим осталима. Да неком случајно опет не падне на памет да извољева и буни се против бриселског лајтмотива све више рада за све мање новца, а све мање права и све више пореза за већину од 500 милиона Европљана. О каквој је казни реч појашњава наш кратки осврт на италијански сукоб са ЕУ комисијом

Како ствари стоје данас би вероватно и Пазолини био проглашен за фашисту, расисту, глупака и незналицу јер се сигурно не би сврстао на страну елите која у име некакве борбе против имагинарних фашиста само себично брани своје привилегије и при томе не бира средства за обрачун са неистомишљеницима.
Наиме, нова италијанска влада у свом је програму наговестила драстичне промене: више друштвене перспективе и социјалне правде, крај мондијалистичке бајке о друштву без граница кроз неконтролисани прихват миграната на које држава сваког дана троши 24.500.000 евра, укидање злогласног пензионог закона Форнеро који више никоме не гарантује када ће и да ли ће отићи у заслужену пензију… Прва европска популистичка влада обећала је грађанима да ће за своје потезе искључиво њима полагати рачуне, а не мистериозним бирократама из међународних тела пред којима су у протеклих 25 година италијански политичари углавном савијали кичму и покорно извршавали сва наређења. Резултат овакве поданичке политике је да је некада пета економија света претворена у минорну провинцијалну колонију, а њени грађани у обесправљене бриселске поданике којима не преостаје ништа друго него да ћуте и трпе, и да ради одржавања привида демократије излазе на изборе иако добро знају да се ништа неће променити набоље, већ евентуално само нагоре.
И највећим оптимистима одмах је било јасно да ће пут до реализације обећања из овог револуционарног програма бити трновит и да тзв. естаблишмент, против којег се први пут неко у ЕУ побунио, неће тек тако лако и демократски одступити с власти. Нико није сумњао ни да моћници из сенке, милијардери из великих пословних банака, корпорација и инвестиционих фондова, такође неће бирати средства да се затре овај италијански популистички вирус који, судећи по истраживањима јавног мњења, озбиљно прети да већ у мају 2019. на изборима за ЕУ парламент доведе у питање опстанак послушне политичке касте што је годинама водила политику која би се најбоље могла дефинисати цитатом из познатог стрипа Алан Форд: крадем од сиромашних да бих дао богатима.
Одлучено је да се Италија сурово казни и то за наук свим осталима. Да неком случајно опет не падне на памет да извољева и буни се против бриселског лајтмотива све више рада за све мање новца, а све мање права и све више пореза за већину од 500 милиона Европљана. А о каквој се казни ради најбоље показује кратки осврт на италијански сукоб са ЕУ комисијом.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *