Почетна / Документи / Дуго и страствено стварање Југославије

Дуго и страствено стварање Југославије

Пише Бојан Јовановић

Иако је формално проглашена 1. децембра 1918, заједничка држава Срба, Хрвата и Словенаца дуго је припремана. Кључни тренутак у процесу остварења тог утопистичког пројекта је период Великог рата и доношење Нишке декларације, документа који је у првој години Великог рата 7. децембра усвојила Народна скупштина у тадашњој српској ратној престоници. Ниш као ратна престоница може се, дакле, сматрати и родним местом Југославије

Тежња Срба за заједничком државом с Хрватима и Словенцима може се, с обзиром на њен исход, сажети познатом пословицом да је „добрим намерама поплочан пут до пакла“. Поражавајући исход те добронамерне тежње показује и сву кратковидост, наивност и непромишљеност српске политичке и интелектуалне елите која се зарад неизвесности коју је доносио улазак у заједничку државу одрекла сигурности и реалности дотадашњег сопственог државног идентитета.
Иако је формално проглашена 1. децембра 1918, заједничка држава Срба, Хрвата и Словенаца дуго је припремана. Кључни тренутак у процесу остварења тог утопистичког пројекта је период Великог рата и доношење Нишке декларације, документа који је 7. децембра усвојила Народна скупштина у граду који је тада био српска ратна престоница. Ниш као ратна престоница може се, дакле, сматрати и родним местом Југославије. Данас то може изгледати мало схватљиво и готово ирационално, али управо у јеку Првог светског рата посланици су одушевљено и с великим аплаузом поздравили текст Декларације који им је прочитао председник Владе Никола Пашић. Објављена, дакле, после победе у Церској бици а уочи офанзиве на Колубари, Декларација јасно истиче да се рат са Аустроугарском и одбрана независности Србије претварају у борбу за ослобођење и уједињење свих Срба, Хрвата и Словенаца, а њеним акламативним усвајањем донет је пресудни правни и историјски документ за судбину Срба и Србије у читавом 20. веку. Потоњом Крфском декларацијом 20. јула 1917. године само је потврђена и наглашена идеја национално јединственог троименог народа Јужних Словена, односно Југословена који ће створити заједничку државу под називом Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Наставак у следећем броју

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *