Почетна / Интервју / Ђа Жангке – И тигар и змај независног филма

Ђа Жангке – И тигар и змај независног филма

Фото: Добривоје Лазић

Разговарао Добривоје Лазић

Кина је постала модерно друштво које се све више отуђује од себе. Све се мање међусобно комуницира и све мање је начина да се осигура људски дигнитет и зато људи појачано осећају да треба да се заштите од неправде – каже у разговору ексклузивно за „Печат“ кинески редитељ и оснивач фестивала у Пингјау. Наш саговорник је и аутор филма „Пепео је најчистије бело” који је управо приказан на Фестивалу ауторског филма у Београду

Творац светски награђиваних филмова „Платформа“, „Свет“, „Непознато задовољство“, „Мртва природа“, „Додир греха“, „Планине могу да оду“ и овог најновијег – „Пепео је најчистије бело“, који је управо видела и српска публика на Фестивалу ауторског филма у Београду, изврстан је домаћин. Стрпљив, до краја посвећен филмским ствараоцима – и онима из Кине и онима који су пристигли из 18 држава света како би управо у Пингјау, већ другу годину заредом, живели као права филмска породица.
„Печатов“ саговорник је Ђа Жангке, славни сценариста, редитељ припадник такозване „шесте генерације“ кинеских аутора, продуцент, чак и дистрибутер и оснивач међународног „Прикривени тигар, скривени змај“ Пингјао фестивала, који смо детаљније представили у прошлом броју „Печата“. Уједно, идејни творац уметничког села са филмском школом, изложбеним простором, чак и рестораном у близини његовог родног града у гостољубивој покрајини Шанси.
И док ресторан у фестивалском комплексу у Пингјау (рестаурирана стара фабричка складишта) носи име његовог филма „Пепео је најчистије бело“, онај у његовом уметничком селу у родном Фенјуангу зове се по филму „Планине могу да оду“. У оба се једу јела по рецептури тзв. царске кухиње. Ђа Жангке каже: „Ти рецепти, пристигли заједно са два унука из царске династије Минг који су владали Фенјуангом и овим просторима, били су забрањени за коришћење током Кинеске револуције, али су их становници љубоморно чували. Сада сте и ви у прилици да уживате у укусу историје и укусу јела Минг и у специјалном вину званом фенђо (заправо ракија са високим процентом алкохола – прим. аут.) које се такође генерацијама производи у оближњој винарији ’Фен Ђо’ ….“

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *