Чизма главу (не) чува

Како су бушне цокуле поразиле словеначке војнике на НАТО маневрима у Норвешкој

Звучи као „веровали или не“: Словеначка војска (СВ) поново се нашла у центру пажње јер се војницима на ногама распало бар 17 пари чизама на НАТО вежби „Спој трозупца“, одржаној почетком месеца у Норвешкој, надомак руске границе.
Вест о бруци која је избила на видело на „највећим маневрима Северноатлантске алијансе од завршетка Хладног рата“ стигла је у домовину путем скајпа; укућанима, а потом и новинарима, саопштили су је промрзли и љути словеначки војници и официри у директном јављању с норвешких снежних гудура на минус 25 степени Целзијуса, а као доказ својих тврдњи приложили су и фотографије обуће којој се одвалио ђон после свега недељу дана ношења.

[restrict] ХРОНИЧНИ ПРОБЛЕМ С ОБУЋОМ Скандал је утолико већи јер то није први пут да због изношене или нове, али „шкарт“ обуће, муку мучи борбена готовост словеначке војске. Пре свега шест месеци десио се ништа мањи фијаско, када су припадници елитне бригаде СВ егзерцирали на домаћем војном полигону „Почек“ пред оцењивачима из НАТО-а, у склопу припрема за одлазак на Косово. Тада им је ангажман у саставу КФОР-а у јужној српској покрајини отказан јер су словеначки војници зарадили не само чисту јединицу од стране НАТО генерала него и озбиљне озеблине екстремитета, пре свега промрзлине стопала, јер су усред зиме задужили само летњу обућу… Захваљујући том неславном искуству и од тада прокламованој новој доктрини да „паметан командант шаље војнике у бој да победе, а не да постану предмет подсмеха и националне срамоте“, сада су војници СВ пут Норвешке кренули спремнији – у новим жутим гојзерицама, а сваки од њих је задужио и лепак да (у случају невоље) сам „поправи“ своје ципеле. Далековидост надређених се исплатила – како је јављено с терена, током вежби на северу континента је најмање 17 војника СВ уместо с виртуелним непријатељем морало да се избори, пре свега, са сопственом обућом. Свима им се, наиме, „ђон одвојио на сасвим истом месту“, што је омогућило отопљеном снегу да продре у чизме.
Захваљујући поменутој „превентивној мери“ војницима СВ у Норвешкој нису морали да притекну у помоћ лекари као што је био случај у фебруару, цинично извештавају љубљански медији уз подсећање да СВ већ дуже време кубури због катастрофалне опреме, а нарочито ципела. Потпуковник СВ Урош Тринко јавио је из Норвешке да су се, од све зимске опреме коју су војници задужили, „најлошије (поново) показале ципеле“. Лошу ситуацију је запаприо и оштар мраз, јер су се температуре спуштале и преко 20 степени испод нуле. „Бар су промрзлине изостале“, задовољно је саопштило словеначко Министарство одбране, покушавајући да смањи штету пошто је у јавност процурило да је главни фелер нових војничких цокула, које је произвела словеначка „Алпина“, то што им се „у екстремним временским приликама“ одлепљује ђон. Војници су у домовину као доказ послали бројне фотографије које показују да на практично новим војничким гојзерицама зјапи рупа на споју ђона и горњег дела обуће, због чега су војници морали да гацају „по фронту“ у водом натопљеним цокулама, што на субарктичком поднебљу и ниским температурама није мала тегоба.

НЕЖНА ВОЈНИЧКА СТОПАЛА Мада временски услови у Словенији у фебруару нису били „исти као на Игманском маршу“ (како је тада „незадовољавајуће стање опреме“ војника покушао да оправда портпарол СВ), пола године касније је, због услова сличним игманским током маневара у Норвешкој, узета у обзир чињеница да словеначки војници имају „нежна стопала“. Очито недовољно, јер је обућа поново подбацила. Државна словеначка телевизија открива да је надлежно министарство куповало спорне цокуле од „Алпине“ по цени од 80 евра за пар, док та фабрика преко интернета распродаје исти модел „војничке ципеле“ са попустом од 20 одсто – за 112 евра; без попуста, цена је око 17.000 динара. Слаба утеха је да се СВ унапред припремила „на немио случај“ после афере с почетка године на полигону „Почек“ (када је у употреби била летња варијанта из исте серије војничких цокула), па је логистичкој јединици издала наредбу да „са собом на нордијски фронт понесе већу резерву зимске обуће“ а уз то је, како би се изборили с „проблемом мокрих ногу“, сваком од 232 војника и војакиња СВ уочи пута у Норвешку тутнула у руке и лепак с упутством да, ако се „на субарктичком ратишту одлепи ђон, нека га својеручно залепе назад“.

ЈНА И НАТО СТАНДАРД Ни посебан лепак, међутим, није помогао, а огорчени словеначки војници поручили су из норвешке НАТО базе својим главешинама код куће да су „старе“ црне зимске чизме (какве су биле својевремено у ЈНА) биле далеко боље од ових, модернијих, по НАТО стандарду. Ако ништа друго, у старом, ружнијем али робуснијем моделу ноге су им биле суве. А не каже се џабе да чизма главу чува.
Врх СВ се брани да се уочи НАТО вежбе „Спој трозупца“ латио детаљних припрема како би се избегли флопови о питању опреме, обашка што су војнике посебно тренирали и опремили за мраз. „Добили су посебне горионике на гас који делују и на најнижим температурама и дали смо им неколико пари рукавица од куване вуне јер су девет дана спавали на отвореном, под ведрим небом. Озеблине нису највећи проблем, озеблине спадају у ред повреда, а далеко опасније су хипотермије, када телесна температура падне испод нормалног нивоа зато што организам емитује више топлоте него што је произведе. Зато смо војнике посебно упозорили на прехрану и нарочито да морају да пију довољно течности“, изјавио је тим поводом потпуковник СВ Миха Кухар, задужен за логистику.
Министар одбране Карел Ерјавец пробао је да амортизује најновији скандал речима да се „само један од официра пожалио да се смрзава у Норвешкој“ и додао, у штурој изјави, да са „терена није било других пријава“, да су војници СВ „опремљени по НАТО стандардима“, као и да лично има исте „Алпинине“ цокуле код куће те да и њега „на минус 20 степени мало зебе, али не у толикој мери да бих због тога кукао“. Убеђен је зато да новим чизмама ништа не фали и да „војници претерују“. Тим фразама није успео да прикрије чињеницу да је у Норвешку већ послао специјалну инспекцију са задатком да „утврди право стање и упореди како су били обучени војници других војски“. Извори из словеначког министарства одбране потврђују да комисија већ пише извештај чија је „црвена нит да би било чудно да се војници са вежбе врате кући са изгланцаном обућом“.
Исто министарство, иначе, годинама муку мучи због оптужби да су наруџбине потрепштина за војску оптерећене корупцијом; како год, тешко ће заташкати разваљене нове чизме које су се после свега неколико дана НАТО маневара распале. И пале на испиту.

[/restrict] займ на карту без отказов круглосуточно оне займзайм с 18получить займ на карту онлайн

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *