Зона сумрака – АКАДЕМСКЕ ПРЕДРАСУДЕ

Шта се дешава када стручњак за пројектовање транспортних мрежа, рутирање саобраћајних средстава и слично помисли да је квалификован да „сматра“ о свему и свачему? Док је он, у маниру оних који сами себи организују журке изненађења, својевремено био „изненађен“ и „затечен“ идејом да се кандидује за председника Србије, ми смо изненађени безграничношћу његове нарцисоиднoсти и предрасуда

Индија је сиромашна земља, изјавио је подједнако презриво, колико и надмено на једној телевизији члан САНУ, професор Саобраћајног факултета у Београду Душан Теодоровић, демонстрирајући на овим просторима досад незабележену ерудицију. Истина, у Индији има чудовишног сиромаштва, али сврстати ову земљу у ред сиромашних може само неко ко се води предрасудама, а не знањем, што никако не доликује академику. Индија се не може на овај начин ниподаштавати колико год да је то у складу са, на нашој квазиинтелектуалној сцени доминантним, (ауто)колонијалним (ауто)расистичким мишљењем. Иако јој је много времена требало да се опорави од пљачке систематски спровођене током вишевековне колонијалне окупације, Индија је данас трећа највећа светска привреда по бруто домаћем производу према паритету куповне моћи (прва је Кина, друге САД), а 2018. постала је најбрже растућа привреда на свету са растом БДП-а од 8,4 посто годишње. Ни по проценту сиромашних грађана за Индију се не би могло рећи да је сиромашна држава, иако је због многобројног становништва високо на овој лествици. Испод два долара дневно у Индији има, по подацима Светске банке, 12,4 посто становника. Истовремено, према подацима Завода за статистику САД, проценат сиромашних у Америци износи 12,3 одсто. Академика Теодоровића би сигурно згрозио податак да, док се у Индији проценат сиромашних из године у годину смањује, у САД влада другачији тренд – према америчком Националном центру за сиромаштво, број екстремно сиромашних (испод два долара дневно не рачунајући државну помоћ) између 1996. и 2011. удвостручио се, па обухвата 1,5 милиона домаћинстава, укључујући 2,5 милиона деце. Да ли би ико икада могао рећи да су САД сиромашна земља, упркос многим сиромашним грађанима?

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Avatar

    Indija je brzo rastuca ekonomska sila. Takva izjava je plod rasistickog shvatanja. Nasa privreda koja je na nivou Prcilovice ( selo u Srbiji ) je gotovo beznacajna u odnosu na njih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *