Тргнути из интелектуалног дремежа

Нови наслови српских издавача (2)

У сусрет Међународном сајму књига у Београду (од 21. до 28. октобра) издавачке куће спремиле су бројна репрезентативна издања, сабрана дела наших великана, као и нове незаобилазне наслове из домаће продукције

Завод за уџбенике појавиће се ове године на Међународном сајму књига у Београду већ по традицији с низом репрезентативних, капиталних издања, које поред уџбеника објављује. Зацело се издвајају књиге које Завод објављује у оквиру едиције Изабраних дела знаменитог српског научника Милутина Миланковића, међу којима је и први том дела овог великана наше и светске науке под називом Канон осунчавања земље и његова примена на проблем ледених доба.
Миланковићева изабрана дела током година протеклих од њиховог првог издања вратила су српског читаоца овом великом мислиоцу. Лагана али непрекинута продаја књига, како и приличи ономе који је говорио о дугим космичким токовима који обликују наш свет, потврдила је да се успоставила блиска веза Миланковића не само с научном већ и популарном културом. Као што су се током Миланковићевог живота и рада смењивали ратови и раздобља релативног мира, исто се десило и за време припреме његових изабраних дела. Он се, загледан у тајну осунчавања, није много обазирао на колебања историје, тако да ни ми нисмо имали другог избора него да га у томе следимо. Отуда у Миланковићевој родној кући у Даљу већ имамо музеј, којим смо желели да искуство из деценијског рада на овим делима преточимо у јединствени простор небеске механике осунчавања и њених последица на колебање климе. Други том Миланковићеве књиге Канон осунчавања земље и његова примена на проблем ледених доба обухвата тематске целине као што су: осунчавање земље и секуларне промене тог осунчавања; однос између осунчавања и температуре земље и њене атмосфере; математичка клима земље; ледено доба, његов механизам, његово рашчлањивање и хронологија.

[restrict]

ИЗАБРАНА ДЕЛА НАШИХ ВЕЛИКАНА Остварујући своју немерљиву просветно-културну мисију, Завод за уџбенике је у оквиру своје библиотеке коју представљају сабрана или изабрана дела наших великана, објавио осам томова Изабраних дела Михајла Пупина Идворског. Поред познате аутобиографије Од пашњака до научењака, за коју је добио и Пулицерову награду, ова изабрана дела садрже и Пупинове монографије, патенте које су му донели славу, као и предавања и чланке, као и оне који сведоче о његовом политичком и националном раду. Михајло Пупин је још за живота био носилац бројних признања и титула почасног доктора наука, а од 1958. године, у Сједињеним Америчким Државама, за посебне заслуге додељује се медаља с његовим именом. Ова изабрана дела сведоче и о Пупиновој пресудној улози у томе да његов родни Банат остане у границама тадашње Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.
Завод је објавио и Теорије културе Ђура Шушњића, савременог и веома афирмисаног научника заиста широке филозофске културе и оригиналне критичке мисли. У овој књизи су Шушњићева популарна постдипломска и докторска предавања која је прилагодио за књигу. Теорије културе долазе после веома популарних Шушњићевих дела Отпори критичком мишљењу, Рибари људских душа, Цветови тла, Знати и веровати, Дијалог и толеранција, Религија 1–2, Методологија – критика науке, Сократ – живот за истину, Драма разумевања и заборављених значења… Шушњић у овој књизи, поред своје научне препознатљивости у аутентичним и поузданим сазнањима, плени ширином и оригиналношћу, који његове књиге чине не само незаобилазним штивом за студенте разних области већ и веома популарним у широким читалачким круговима.

ИСТОРИЈА СРБА ИЗ ПЕРА ВЛАДИМИРА ЋОРОВИЋА И „Вулкан издаваштво“ се озбиљно припрема за Београдски сајам књига. У обиљу наслова за готово све генерације читалаца издваја се, може се рећи, једно капитално издање. Реч је о Илустрованој историји Срба из пера Владимира Ћоровића. Књига обухвата период од досељавања на Балкан, преко успона српске државе, дугог ропства под Турцима, сеоба и расејања, све до устанака и препорода народа и државе. Сви најбитнији моменти у историји српског народа објашњени су фотографијом и текстом. Фотографије које књига садржи преузете су из Народног музеја Србије и из музеја градова широм наше земље. Богат визуелни приказ личности, догађаја, археолошких налазишта, предмета, манастира, фресака, као и карте које су неизоставне за приказ одређених историјских догађаја, употпуњени су текстом који пружа основне информације о појму, што је посебно важно за читаоце. Свеобухватна прича о историји српског народа, испуњеној и победама и жртвама представља потпуни приказ не само српске историје већ и односа са суседима. У књизи је начињен детаљан опис кључних тренутака у српској историји и анализа њихових последица. Изванредне илустрације прате текст једног од највећих српских историчара и дочаравају нам величанственост српске средњовековне културе, борбу српског народа за слободу и славне личности које су биле преводници те борбе.
Међу насловима „Вулкан издаваштва“ издваја се и Енциклопедија свезнања која отвара врата у чудесни свет сабраног знања људске цивилизације, прегледно организован у седам основних тематских целина обогаћених са више од 2.000 фотографија. Било да се чита од почетка до краја или према тематској организацији, ово је прави избор за све знатижељне умове и најбољи водич кроз све што је неопходно знати у 21. веку – права ризница знања која заслужује истакнуто место у свакој кућној библиотеци. Вишемиленијумска потрага људске врсте за знањем сублимирана је у овој изузетној енциклопедији, која ће вам открити све најзначајније идеје, личности и остварења у досадашњој историји човечанства. Седам основних тематских целина омогућиће вам да стекнете најважније увиде у историју културе, законе природе, политичка питања, уметност и актуелна дешавања у друштву које нас окружује. Раскошне слике које прате сваку област оживеће знање пред вашим очима и помоћи ће вам да сачувате у памћењу мноштво чињеница и невероватних занимљивости.

КАКО СУ ПАПЕ ШТИТИЛЕ АЛБАНЦЕ? Ту је и дело истакнутог музичког уметника Војкана Борисављевића Моја oдисеја. Посветивши живот музици, Борисављевић је оставио неизбрисив траг у српској музичкој историји, пре свега као композитор и диригент, а онда и као аранжер, продуцент, музички уредник. Једно је сигурно – Војканова одисеја настала је смењивањем различитих нота, мелодија и тонова, због чега његово музичко стваралаштво можемо окарактерисати као одраз чаробне симфоније живота. Ноте и речи имају једну сличност – оне су израз најдубљег дела човековог бића. У овом аутобиографском делу аутор даје хронолошки запис свога живота, али успева и да дочара дух протеклог времена, сећајући се легенди југословенске домаће естраде, позоришта, телевизије и филма. У животу Војкана Борисављевића све је било музика и све ће остати музика. Ова књига нас подсећа на то да ипак постоје одисеје које се настављају вечно. Због тога не можемо а да се не запитамо шта је чудесније – музика или онај који музику ствара?
„Catena mundi“ објавила је и изузетно ретку и драгоцену књигу Јована Радонића Римска курија и јужнословенске земље од XVI до XIX века, најтемељнију студију о унијаћењу Срба. Радонић открива мало познате детаље о првим сукобима Срба граничара са хрватском властелом, о пореклу Буњеваца и Шокаца, судбини Срба Крашована, борби грчких владика против српске Цркве, као и о акцији брисања српских светаца из црквеног календара. Ово је и даље једина обимна студија о историји унијаћења свих српских земаља. Изузетно ретка књига чији је тираж имао загонетну судбину: од наводно одштампаних 2.000 примерака свега око 30 је доступно у библиотекама широм Србије. У књизи Римска курија и јужнословенске земље од XVI до XIX века прочитајте детаљан опис свих акција Ватикана на унијаћењу православних Јужних Словена од XVI до XIX века. Јован Радонић открива како су папе хтеле да преко Црне Горе и Албаније продру у срце српске цркве – Пећку патријаршију, како су на силу унијатили Србе у Жумберку и Банату, али и како су Грци допринели гашењу Пећке патријаршије. На основу врло мало познатих италијанских и латинских докумената сазнајемо ко је од српских владика и митрополита прихватио унију. Како су папе штитиле Албанце? Зашто је унија успела у Украјини, а није у Србији? Шта је план Ватикана за српски народ? Како су Срби морали да бране своју цркву и од Ватикана и од Грка? Ко је трговао српским робљем у XVII веку? Када је хрватство изједначено са римокатоличанством и са којим циљем? До дана данашњег Римска курија и јужнословенске земље од XVI до XIX века једна је од најзначајнијих студија о односу папства према православном српству. Рађена по најбољим изворима (пре свега, изворима саме Римске курије), она нас, када је пажљиво прочитамо, буди из интелектуалног и моралног дремежа, коме смо тако склони. Њена аргументација је убедљива, стил којим је писана класичан, закључци који се намећу неизбежни.

ЈУГОСЛАВИЈЕ ВИШЕ НЕМА, А АВЕТИ ТИТОИЗМА?

Историја једне утопије: 100 година од оснивања Југославије, коју је управо објавила и коју ће на предстојећем сајму поносно представити „Catena mundi“, окупила је преко четрдесет најзначајнијих аутора, истакнутих интелектуалаца са ових простора. Југославије више нема, а као њено једино наслеђе намећу нам се авети титоизма. Оне и даље покушавају да формирају наше жеље, пројекције и разумевање положаја Србије и српског народа. Можемо ли, век после стварања ове утопијске државе, трезвено сагледавати југословенски пројекат? Имамо ли за то снаге с обзиром на то да смо највеће жртве његовог распада? У вери да српски народ има снаге, у издавачкој кући „Catena mundi“ су се потрудили да начине овакав капитални издавачки пројекат који нуди сведочења твораца и градитеља међуратне државе: Александра Белић, Јована Цвијића, Слободана Јовановића и њиховог утицајног претходника Јована Скерлића. У књизи су заступљени антологијски текстови најутицајнијих интелектуалаца друге половине 20. века: Михаила Ђурића, Милорада Екмечића, Драгољуба Живојиновића, Душана Т. Батаковића. Ту су и: Љубодраг Димић, Коста Чавошки, Мило Ломпар, Ненад Кецмановић, Срђа Трифковић и Милош Ковачевић. Коначно, заступљени су и аутори који својим радом обележавају прве две деценије српског 21. века: Милош Ковић, Чедомир Антић, Александар Раковић, Слободан Антонић, Часлав Копривица и многи други. Историја једне утопије: 100 година од стварања Југославије је свеобухватни увид у државну и националну идеју која је темељно одредила нашу судбину у 20. веку.
Краљевина Србија је у стварање Југославије уложила све своје капацитете: државност, војну силу и науку. На разложност старих политичара надовезао се ентузијазам нове елите европских ђака, уверених у прикључивање Србије кругу најпросперитетнијих држава. Споља, геополитички положај одређивали су интереси великих сила. Изнутра, одређивали су је српско-хрватски односи. Сецесионистичко искуство из Аустроугарске чинило је хрватску политику флексибилном. Истовремено, српска политика и даље је била руковођена еманципаторским и ослободилачким заносом. Тај занос ускогрудост и клерикални карактер хрватског национализма није могао да прихвати. Кулминација овог одбијања истовремено представља и кулминацију антисрпског сентимента: геноцид у Јасеновцу. После Другог светског рата, култ личности као интеграциони фактор допринео је прећуткивању геноцида, док остали дезинтеграциони пројекти нису реализовани. Зато је стогодишњица стварања Југославије добар повод да сагледамо једини модерни интеграциони пројекат који је обухватио читав српски народ и који је, слабошћу других, доживео крах. Убеђени смо да је јубилеј права прилика да се ово политичко и историјско искуство анализира. Морамо понудити одговоре на стара и поставити нека нова питања.

ПОВРАТАК ТЕМИ СРПСКОГ СТРАДАЊА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Пажњу читалачке јавности зацело ће привући најновији роман Слободана Владушића Велики јуриш, који је непосредно пред Сајам књига објавила „Лагуна“. Радња почиње у рано пролеће 1916. године: поручник српске војске Милош Војновић опоравља се на Крфу, у вили Ахилеон, од преласка преко Албаније. Ту упознаје необичну Холанђанку Фани де Грот и постаје очевидац самоубиства српског мајора кога нико није ословљавао по имену. Напета потрага за изгубљеним писмом које је остало иза мајора, Војновића ће водити кроз улице Крфа до врхова Кајмакчалана, а затим назад, до солунских кабареа и Солунског фронта. Његова судбина ће се преплитати са животима Станислава Кракова, војводе Вука, мајора Калафатовића, као и са акцијама тајанственог бугарског официра кога ће пратити у стопу, да би се, на крају пута, суочио са маглом. Према речима Владимира Кецмановића, овом књигом Слободан Владушић је на велика врата у нашу књижевност вратио тему српског страдања и хероизма у Првом светском рату, показавши како национално и космополитском управо као и традиционално и савремено могу да имају смисла једино уколико корачају заједно. Роман Велики јуриш је, како Кецмановић каже, „отелотворење тог прожимања“.
Милош Ковић наводи да је као историчар уживао у уверљивој атмосфери Првог светског рата, док је као читалац био привучен Владушићевим спојем елемената историјског, крими и љубавног романа којима је придодата и црта мистике. „Овај необичан спој, чини ми се, дочарава праву дубину Великог рата, дубину патње, храбрости и пожртвовања српских војника и официра који су из њега изашли као победници“, написао је Ковић о новом Владушићевом роману.

 

Америка и загонетка историје

Борис Над,
Америчка идеологија,
„Пешић и синови“, Београд, 2018

Нова књига реномираног публицисте Бориса Нада, који је и Печатов аутор и сарадник, управо је објављена у библиотеци Сведочанства издавачке куће „Пешић и синови“.
Из предговора овом издању (потписао га је аутор) објављујемо део где се, између осталог, изражава и својеврсно Надово признање нашем листу.
Време у коме је књига настајала оквирно се поклапа са раздобљем у коме су Сједињене Америчке Државе биле не само неупитни светски хегемон него и сила која је поверовала да је управо њој пошло за руком да реши ’загонетку историје’, да је Америка у поседу њеног смисла и да је она позвана да ју оконча. Непријатељи ’демократије број један’ били су наводно поражени. Поједини мислиоци пожурили су да прогласе ’крај историје’. Наступио је ’униполарни тренутак’ у историји света. Америка се потом претворила у прави месијански центар, у модерно пророчиште, чији је загонетни језик почивао на реторици ’људских права’ и ’демократије’. Свет је морао бити преобликован према моделима које је она нудила. То се није догађало нимало спонтано. Америчко моделирање једне ’униформне и либералне планете’, која би била лишена идеологија и сваке политике, започиње падом Берлинског зида, разбијањем Совјетског Савеза и ратовима за југословенско наслеђе, да би се наставило на Блиском и Средњем истоку. Планирани ’нови светски поредак’ се ускоро изродио у ’крвави светски хаос’.“
* * *
„Своје осврте на феномен који је Драгош Калајић својевремено назвао ’америчким злом’ писац ове књиге објављивао је у различитим гласилима и медијима, у Србији и иностранству, почев од 1994. године. Од 2016. до данас, они су углавном штампани у београдском недељнику Печат. Ти радови су често настајали као непосредна реакција на сасвим конкретне догађаје и поводе, али намера писца није била да их пише у дневно-политичке сврхе ни за једнократну политичку употребу. Његова намера била је продубљено истраживање и разумевање америчког феномена, које ће подједнако избећи замкама американизма и антиамериканизма. На читаоцу је да процени да ли је успео у томе.“

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *