„Пријатељско“ убеђивање

Загледана у амбис, постављен пред њу од стране њених спољних „пријатеља и саветника“, Македонија и даље покушава, сада у парламенту, да озакони наметнуто решење иако га народ на референдуму није прихватио

И када је готово, на Балкану није готово. Упркос неуспелом референдуму у Македонији, све и ако га је Запад крстио као победу, следи друго полувреме у македонском парламенту, где македонски премијер Зоран Заев покушава да убеди народне представнике да дају зелено светло за договор постигнут са грчким премијером Алексисом Ципрасом о имену државе. Ако и то пропадне, следе продужеци – ванредни парламентарни избори.

РЕФЕРЕНДУМСКИ БУМЕРАНГА све то треба обавити уз коментаре и анализе тек обављеног референдума, али тако да он буде протумачен „у духу“ већ наметнутог искушења „историјске одлуке“. Отуда, ваљда, чак и неки скопски аналитичари сматрају да неуспех референдума представља јасан показатељ недовољне укључености Европске уније и политичких представника држава чланица ЕУ у актуелне политичке, безбедносне и регионалне токове на Западном Балкану, што ће рећи да ни енормно повећање дипломатске фреквенције у Скопљу није дало жељене резултате. Ни тренутно најеминентнија имена европског политичког естаблишмента нису успела да убеде македонске грађане да је споразум са Грчком добитна карта за улазак у евроатлантске структуре. Десетогодишња изолација од европских интеграција вратила се као бумеранг онима који су је Македонији и наметнули.
Међутим, ни то није довољно за отрежњење представника Европе који, игноришући чињеницу да је формално-правно референдум неуспешан (закони у свакој држави, претпоставља се, ваљда, важе за све исто, а владавина закона је идеал ком стреме цивилизоване државе и друштва), врше вербални притисак и подстичу локалне елите на игнорисање става македонских грађана како би пошто-пото спровели закључке садржане у споразуму између Грчке и Македонији у Преспи, који Северној Македонији треба да отвори пут, пре свега, у НАТО.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *