Живот и смрт Ива Андрића

 

ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ ДОДЕЛЕ НОБЕЛА СРПСКОМ ПИСЦУ

Последња књига коју је Иво Андрић наводно држао у рукама није била неко његово дело. Али наслов те књиге је у неку руку индикативан – „Самом себи“. Целу књигу је написао Марко Аурелије, римски цар и филозоф, па и у њој реченицу: „Немој да те брину покуде оних на које не би хтео да личиш“

Пише Зоран Живковић

У бошњачкој канонади на Андрића, није прескочено познато јавно сећање Мирка Ковача о последњим болничким данима и Андрићевим „луђачким испадима и насртајима на болничарке“. Иначе, Ковач је почео да се цитира у Босни негде пошто је из Београда прешао у неовисну Хрватску. Било је то у време дотле непознатих транзицијских чуда и феномена, која се јављају попут Халејеве комете. Једно од тих догодило се онда када је тисућљетна хрватска култура успела да изшармира миленијумску. А Мирко Ковач се, виа Београд–Загреб, получујући Његошеву награду, обрео на Цетињу. Али љубомора и све то, ипак је то некако млако, и ако ћемо право, ипак спада у дилетанство дружине „малених испод звијезда“. Прави, сериозни претрес Андрићеве биографије догодио се, и догађа, с оне стране дуге, и Дрине.

ЗАНЕМАРИВАЊЕ ИСТОРИЈСКИХ ФАКАТА Његова наводна улога у потписивању приступања Краљевине Југославије споразуму с Трећим рајхом изгледала је као прилика која се напросто није могла пропустити. Као сигурна могућност да се пронађе крунски доказ који ће најзад и покопати ту светом раширену слику о Андрићу и његовом делу.
Зато се и тако лако прешло преко већ дуго обелодањене чињенице да је за поменути споразум са српске стране најзаслужнији Данило Грегорић, директор листа „Време“. Такође, и на чињеницу да је, како је у тајним преговорима заобиђен као краљевски посланик у Берлину, Андрић поднео оставку.
Но воља за другачијим представљањем ових историјских факата не јењава. Изнова се најављују докази о тој готово „неспорној чињеници“, према којој су Андрић и фирер заправо све то заједно и договорили.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *