Печат недеље

Патријархова порука

Током обиласка Косова и Метохије с патријархом антиохијским и целог Истока Јованом Х, патријарх српски Иринеј поручио је да црква свој став о Косову и Метохији неће променити.
„Никаква подела“, нагласио је српски патријарх. „Ја не могу да схватим да Призрен, где сам био преко 15 година, буде у некој другој држави. Пећка патријаршија, Дечани, Грачаница… То у моју главу не улази, а поготово не у срце. Видећемо. Кувају се ствари, делимично се мало и мењају, ваљда ћемо испливати из овог глиба у којем јесмо… Долазе многа тешка искушења и невоље, али и пролазе. Можда је ово нама само једна добра опомена да се вратимо Богу и себи, ово је великим делом учињено зато што смо ми удаљени и од Бога и од себе, а ми ћемо овим страдањем и вером својом поново постати овде где јесмо, и остати засвагда“, рекао је патријарх српски и поновио своју кључну поруку: „Нека окупирају, као што окупирају, нека узму, нека освоје, али не смемо да им то дамо. То је основна ствар.“

Заборавите 2025, али не и услове

Треба заборавити 2025. годину као датум за улазак Западног Балкана у Европску унију, оценила је Хедвиг Морваи, извршна директорка Европског фонда за Балкан, једне од невладиних организација које су иначе формацијски задужене за ширење ЕУ оптимистичке пропаганде по Србији и Балкану.
Говорећи о евентуалном уласку у Унију 2025. године, она је прецизирала: „Сумњам да је то могуће, не само због тога што наше државе не показују спремност да се заиста потруде да се то деси и испуне све услове који су нам на путу већ и зато што се Европска унија суочава са изазовима.“
И још је додала да не знамо каквој Европској унији у ствари тежимо „јер Унија којој ћемо се ми једном прикључити неће бити иста као што је данас“.
Али ни овако весела перспектива прикључења некаквој Европској унији не спречава ЕУ званичнике да нам најаве и нове услове, поред оног најтежег, косметског.
О перспективи новог ЕУ условљавања Србије проговорио је ових дана ЕУ комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан: „Већ сам истицао, а и председник Јункер је више пута јасно ставио до знања, да ниједна нова држава чланица не може да приступи ЕУ без решавања отворених билатералних питања. За Србију то значи да је потребно да закључи и трајно примени правно обавезујући споразум са Приштином. Али дозволите ми да појасним још једну ствар. Изгледа да многи, укључујући и политичаре, имају утисак да је решење у вези с Косовом једини предуслов на путу Србије ка ЕУ. То није случај. Спровођење реформи у области владавине права, основних права и доброг управљања остаје у сржи процеса проширења.“
Што ће рећи да ћемо, као награду за евентуално попуштање пред косметским условима, само добити нове услове за пут у Унију која притом ни сама не зна како ће изгледати ако једног дана и ми дођемо на ред за учлањење.

Додик на америчком удару

Пошто већ није успео да на недавним изборима сруши Милорада Додика, досадашњег председника Републике Српске и њеног будућег представника у трочланом Председништву Босне и Херцеговине, Запад прелази на својеврсни план Б који би требало да послужи истом циљу одстрањивања Додика из политике.
Како пишу „Вечерње новости“ позивајући се на своје изворе, „службеници америчке амбасаде у Сарајеву, у покушају да онемогуће Милорада Додика да преузме функцију у Председништву БиХ, притискају Тужилаштво да против њега подигне оптужницу. За директан утицај на Тужилаштво БиХ, према нашим сазнањима, задужена је Кортни Клајн, руководилац Канцеларије за владавину права у амбасади САД (у БиХ). Она већ данима седи у тужилачким канцеларијама у Сарајеву и инсистира на томе да се, што пре и на било који начин, припреми оптужница против Додика, и то таква која би омогућила да он буде приведен и да му се одреди притвор. Иза свега, како наводе наши извори, стоји одлазећа амбасадорка САД Морин Кормак, чији мандат су и обележили оштри сукоби са Додиком и неприкривено мешање у унутрашња питања и политику Босне и Херцеговине. Она је током изборног дана позивала грађане на биралишта, а потом је чак посетила Централну изборну комисију БиХ, кад је било извесно да Додик и СНСД убедљиво воде, покушавајући да форсира причу о нерегуларности гласања.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *