Печат недеље

Ипак Блер?

Лондонски дневник „Тајмс“ у издању од прошлог четвртка, 4. октобра, у тексту под насловом „Етничка подела која би могла да врати рат на Балкан“, тврди да бивши британски премијер Тони Блер ипак има извесну улогу у преговорима који се воде између Београда и Приштине: „Иако је Институт за глобалну промену Тонија Блера демантовао да бивши премијер лобира за договор о подели у име српског председника, инсајдери упознати с преговорима у више наврата су устврдили да се г. Блер већ састао с немачком канцеларком Ангелом Меркел и замолио је да поново размисли о свом противљењу плану о подели, а сада је на путу за Вашингтон како би у прилог подели разговарао с Националним саветом за безбедност.“

Подела без подршке

Истраживање овдашњег јавног мњења које је спровео Центар за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) показује да српска јавност не пристаје на поделу Косова и Метохије чак ни када је маскирана еуфемизмом разграничење.
Како је објављено, 44 одсто испитаних противи се разграничењу између Србије и њене јужне покрајине – од тога, 21 одсто испитаних то „уопште не подржава“ а 23 одсто само „не подржава“ – док, насупрот томе, идеју разграничења подржава тек 25 одсто испитаних, међу којима 7 одсто „у потпуности подржава“ а 18 одсто „углавном подржава“, шта год то тачно значило.
Одговор „свеједно“, како се наводи, дало је 14 одсто испитаних, а 17 одсто „не зна и не може да процени да би имало јасан одговор“.

Позив Зорана Заева

Упркос (не)очекиваном дебаклу на референдуму о промени имена Македоније, на коме је гласало чак петнаестак одсто мање грађана Македоније од прописаног минимума од педесет одсто бирача, премијер те земље Зоран Заев наставља да ради на спровођењу споразума с Грчком, што је неопходан предуслов за улазак (Северне) Македоније у НАТО.
Као да референдума није ни било а најављивао га је као кључни за будућност земље, Заев сад поручује „време је!“, и позива посланике Собрања да изгласају измене устава без обзира на вољу грађана: „Сви посланици имају историјску дужност пред грађанима да обезбеде пут Македоније ка стабилности и привредном напретку. То је пут ка НАТО и ЕУ, који води преко Преспанског споразума.“
Парламентарна процедура, како је најављено, отпочеће идућег понедељка, а Заеву је потребна двотрећинска већина од 80 гласова, што значи да му је треба подршка макар девет посланика опозиционе партије ВМРО-ДПМНЕ која се противи Преспанском споразуму с Грчком.
Македонска телевизија „Алсат“ тврди да је укупно 11 опозиционих посланика обећало да ће подржати измене Устава Македоније, што челници ВМРО-ДПМНЕ-а демантују.
„Мало је вероватно да ће неко од посланика гласати супротно вољи грађана Македоније исказаној на референдуму 30. септембра. Послали смо јасну поруку посланицима да поштују вољу народа. Став ВМРО-ДПМНЕ, који се у односу на договор са Грчком није променио, јасан је. Посланици су јасно поручили да ће поштовати вољу народа“, изјавио је портпарол ове партије Димче Арсовски.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *