Нови наслови српских издавача (3)

Речи у времену

Архимандрит Софроније Сахаров, Преписка са протојерејем Георгијем Флоровским, манастир Хиландар, 2018

На предстојећем Међународном сајму књига у Београду (21–28. октобар) нови наслови издавачких кућа излазе у сусрет најразличитијим укусима и очекивањима читалачке публике. Књиге које представљамо део су доприноса савременој националној, богословској  и историографској мисли штампаној на српском језику.

На овогодишњем Међународном сајму књига у Београду, уз чувено „Плаво коло“ и обиље капиталних наслова објављиваних претходних година, Српска књижевна задруга представиће се с неколико нових наслова. Међу њима је и књига Ђура Бодрожића Српски идентитет. Реч је о новом, проширеном издању студије Српски идентитет. Грађа која представља национални идентитет изузетно је сложена и разуђена. То показује др Ђуро Бодрожић када тезама и елементима нашег идентитета додаје и прецизно откривене и формулисане појединости из старе српске књижевности, истражујући како се српски национални лик заснивао у најстаријим епохама српске државне традиције, митологије и поезије – народне и писане.

ПОРТРЕТ ОЦА СОФРОНИЈА У 110. плавом колу СКЗ-а објављена је обимна синтеза Снежане Самарџије Речи у времену – усмено стваралаштво у епохама српске књижевности. Самарџија је професор народне књижевности на Филолошком факултету у Београду и објавила је бројне књиге, студије и расправе из историје и теорије усмене књижевности. У новој монографији бави се учинцима, упливима и одјецима српског усменог песништва у потоњој писаној и уметничкој књижевности – код наших писаца, од средњовековних, Стерије, Вука и Његоша, па све до Настасијевића, Попе, Тешића и Белог Марковића.

[restrict]

И у својој прози (Башта сљезове боје) Бранко Ћопић је био песник. Његова поезија пак, и за одрасле и за децу, тешко се може делити; у оној за старије читаоце – где преовлађују ратни мотиви и песме настале уз Други светски рат – такође трепери блага душа дечака-јунака, а у оној за најмлађе – зрачи мудрост, сатиричност, љубав која никада није само за децу… И једне и друге одабрао је, у Колу, Драган Лакићевић и о песништву великог писца написао предговор од тридесетак страна.

Већ по традицији, на Сајму књига излаже и манастир Хиландар. Књиге објављене под окриљем светионика наше духовности и православља уопште одувек су привлачиле пажњу посетилаца сајма. Међу одабраним насловима издваја се Преписка са протојерејем Георгијем Флоровским архимандрита Софронија Сахарова (1896–1993), истакнутог подвижника и духовног писца, познатог као аутора књиге Преподобни Силуан Атонски, са једним од највећих православних теолога минулог века, протојерејем Георгијем Флоровским (1893–1979). Овде објављена писма су историјски, али и богословски значајна. Ова преписка чува се у архиви манастира Светог Јована Претече у Есексу (Енглеска), чијем оснивању и изградњи је отац Софроније посветио последње године свога живота. Архимандрит Софроније Сахаров и протојереј Георгије Флоровски имали су различите судбине и као такви представљају оличење два хришћанска пута. Међутим, обојица су представници нараштаја који се одликовао изузетно високом догматичком културом. Године њиховог теолошког формирања кореспондирале су са процватом теологије руске дијаспоре у првој половини ХХ века.

Ту је још један наслов из пера овог аутора, под називом Писма у Русију. Овај избор из писама ће, можда, придодати још понеку црту духовном портрету оца Софронија, откривајући неке стране његовог свакодневног живота и општења с другим људима. У овој књизи су његова писма сестрама Марији и Александри (Шури), као и разговор са свим члановима породице. Уочљиво је да различитост погледа и виђења света, којим су се одликовали сродници оца Софронија, нису за њега представљали препреку да им се обраћа духовном речју. О своме животу у Богу говорио је једноставним речима, тако да је то било разумљиво и члановима породице који су себе сматрали неверујућима.

Покретана огњем љубави Христове, која јесте љубав што „обухвата читав свет“ и свакога човека, његова слободна реч о Богу не зна ни за каква ограничења било које врсте, будући да, како самише, „нама, Хришћанима, не приличи никакво ограничавање, никаква самозатвореност, никакав страх од онога што је туђе“. Та бескрајност љубави оца Софронија „према свакоме човеку као непоновљивој вечној вредности“ преиспуњава сваку његову реч, ма коме да је она упућена. Он је својим живим примером показао да је „неопходно да отворимо себе за све и свакога да бисмо постали Хришћани“.

ДЕЛО САВЕ ДЕЧАНЦА На овогодишњем сајму биће представљено и издање Центра за истраживање православног монархизма, књига епископа жичког Саве (Бараћа) Дечанца (1831–1913) Владалац и народ: крунисање и миропомазање владаоца, дужности његове и народне. Ново издање ове књиге, која је први пут објављена 1897. године, представља вредан допринос нашој савременој богословској, монархистичкој и националној мисли. Као и сви досадашњи наслови Центра, и овај је изашао с благословом Његовог преосвештенства г. Иринеја (Добријевића), епископа источноамеричког, у својству духовног покровитеља Центра. Уреднички савет издања чине протонамесник мр Немања С. Мрђеновић, јереј Бошко Р. Маринков и ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, док се захтевног задатка лектуре и коректуре прихватила Ивана Јовановић, а осмишљавање графичке опреме издања Срећко М. Никитовић. Свеобухватно теолошко, антрополошко и историографско дело епископа Саве Дечанца један је од најзначајнијих наслова у историји православног монархизма. Камен темељац политичке теологије у српском богословљу. Незаобилазна повезница између Светог Филарета Московског и Светог Николаја Охридског и Жичког, двојице савременика са почетка и краја његовог живота. Обнова крштене монархије у Србији незамислива је без дела Владалац и народ. Иначе, ова књига се појавила у серији Капитална издања, у оквиру које су раније објављене књиге Ивана Лукјановича Солоњевича Народна монархија (2014) и протонамесника мр Немање С. Мрђеновића Збориште (2017).

ПОРТРЕТИРАЊЕ ТИТА Међу новим издањима „Академске књиге“ налази се и књига Славка и Иве Голдстеина Тито која, како је записано у предговору , „уноси нови приступ и тон у цијелу постјугославенску јавност, у којој превладавају три врсте говора – титолатријски, који слиједи митографске и хагиографске схеме наслијеђене из службене југо-хисториографије, титофобијски, сав у знаку дивљега и необузданог ревизионизма, те сензационалистички, који се храни булеварском страшћу за пикантеријама“. Титова биографија истражена је и обрађена на начин који супериорно ставља „ван снаге“ сва три описана типа говора, јер аутори критички избалансирано и методички свеобухватно осветљују све важне политичке, идеолошке, војне, државничке, моралне моменте у тој биографији – и велике, и тамне. Ту је и књига Славоја Жижека Лењин 2017 – Сећање, понављање и прорађивање (превод Емина Перуничић), у којој век након Руске револуције Жижек показује зашто је Лењинова мисао значајна и данас.

Оригиналност и важност В. И. Лењина као револуционарног лидера најчешће се повезују са преузимањем власти 1917. Али Жижек у овој новој студији и збирци оригиналних Лењинових текстова заступа тезу да се Лењинова истинска величина боље може разумети из последње две године његовог политичког живота. Русија је преживела страну инвазију, ембарго и страшан грађански рат, као и унутрашње устанке попут оног у Кронштату 1921. Али нова држава је била исцрпљена, изолована и дезоријентисана. Како је измицала очекивана светска револуција, да би совјетска држава опстала, морали су се мапирати нови путеви. Жижек својим снажним и провокативним увидом сугерише да се Лењинова храброст у мишљењу може препознати у његовој спремности да се без узмицања суочи са том реалношћу повлачења. У данашњем свету, који карактеришу политичке турбуленције, економске кризе и геополитичке тензије, треба поново да се вратимо на Лењинову комбинацију трезвене луцидности и револуционарне одлучности.

„Академска књига“ објавила је и нов наслов Предрага Слијепчевића Светац и грешник – Како злоупотребљавамо науку и будућност човјечанства, оригинално филозофско дело са јасном поруком човечанству: „Укроти снагу технолошког скока, или ће технолошки скок убити цивилизацију.“ Кроз необичан експеримент, путовањем кроз време са Алисом из земље чуда, посматрају се и анализирају планета, њена историја, жива бића која је насељавају, њихова међусобна повезаност, прошлост, садашњост и будућност. Приказује се исконска људска природа, из перспективе еволуције, она коју савремени човек најчешће не види, или не жели да види, јер себе доживљава као супериорно биће и доминантну снагу природе.

НАСЛЕЂЕ КОЈЕ ТРАЈЕ

На штанду Српске православне цркве биће представљено и капитално издање Српско хришћанско наслеђе Америке: историјско, духовно и културно присуство српске дијаспоре у Северној и Јужној Америци 1814–2019 (The Serbian Christian Heritage of America: The Historical, Spiritual and Cultural Presence of the Serbian Diaspora in North and South America 1814–2019), настало поводом 800 година аутокефалије Српске православне цркве у Северној и Јужној Америци. Ова монографија на српском и енглеском језику има 1.000 страна, у пуном је колору, у тврдом повезу, са преко 900 репродукција најзначајнијих историјских личности, цркава, манастира, фресака, икона и других уметничких и историјских предмета. Садржи текстове истакнутих историчара, теолога, уметника и других писаца. У научном, културном, уметничком и историјском погледу, уз обиље непобитних историјских чињеница и богати илустративни материјал, ова монографија документује историјски и духовни идентитет српског народа у Америци и служи као знамење свима нама и свим будућим генерацијама Срба и Српкиња да, упркос свим историјским искушењима, осигурају трајање свог наслеђа. На основу расположивог материјала из архивске грађе приказани су живот и рад српских православних епархија, црквено-школских општина, парохија и других организација у Америци и Канади. Наши исељеници у Америци и Канади сачували су хришћанску веру и свест да припадају српском народу захваљујући својој цркви. Оснивањем парохија на најлепши начин су овенчали саборно стремљење наших предака досељених у Нови свет. Осећали су и знали да оданост Цркви и непосустала борба за изграђивање заједнице и уграђивање у њен организам далеко надмашују личне интересе и аспирације. Срби су подизали цркве и школе, покретали месечне листове, организовали хорове и женске добротворне организације, отварали своја гробља и сејали своје кости на пространствима Америке и Канаде. Посебну вредност књиге чини њена добра композиција прилагођена стандардима западне, првенствено англосаксонске публике, чиме је представљено живо сведочанство о истрајном настојању СПЦ да створи изузетну духовну и материјалну културу и сачува хришћанско наслеђе Америке.

НОВА КЊИГА ИЗ ПЕРА НАОМА ЧОМСКОГ

Реквијем за амерички сан, нова књига из пера легендарног Ноама Чомског (превод Саша Драцх и Љиљана Матић), зацело ће привући пажњу читалачке јавности на предстојећем празнику књиге. Написана је према сценарију за истоимени филм у режији Питера Хачинсона, Келија Никса и Џареда П. Скота. У њој Чомски наводи десет принципа концентрације богатства и моћи које данас налазимо у Америци. Ти принципи су сузбијање демократије, обликовање идеологије, редизајнирање економије, пребацивање терета на сиромашне и средњу класу, удар на узајамну људску солидарност, допуштање регулаторима да их воде властити интереси, изборни инжењеринг, употреба страха као и снаге државе да масу држи под надзором, производња пристанка и маргинализовање народа. Сваком од тих десет принципа аутор посвећује поглавље где се позива на важне текстове који су утицали на развој његових мисли и довели до изнесених закључака.

ОТКАЧЕНЕ МУДРОСТИ

Одличан приповедач Миладин Ћулафић деценијама се бави откривањем и сакупљањем необичних исказа „обичног човека“, најчешће деце и омладине, у свакодневном животу. Тако су настале случајне мисли, афоризми, нађена филозофија – сродна оној из књиге Оловка пише срцем – обухваћени у књизи Господар солитера (СКЗ). Обиље „откачених“ мудрости, лудости и глупости испуњавају овај бревијар свесног и несвесног говора, раскошних могућности језика и неухватљивости мишљења.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *