Нови наслови српских издавача (3)

Речи у времену

Архимандрит Софроније Сахаров, Преписка са протојерејем Георгијем Флоровским, манастир Хиландар, 2018

На предстојећем Међународном сајму књига у Београду (21–28. октобар) нови наслови издавачких кућа излазе у сусрет најразличитијим укусима и очекивањима читалачке публике. Књиге које представљамо део су доприноса савременој националној, богословској  и историографској мисли штампаној на српском језику.

На овогодишњем Међународном сајму књига у Београду, уз чувено „Плаво коло“ и обиље капиталних наслова објављиваних претходних година, Српска књижевна задруга представиће се с неколико нових наслова. Међу њима је и књига Ђура Бодрожића Српски идентитет. Реч је о новом, проширеном издању студије Српски идентитет. Грађа која представља национални идентитет изузетно је сложена и разуђена. То показује др Ђуро Бодрожић када тезама и елементима нашег идентитета додаје и прецизно откривене и формулисане појединости из старе српске књижевности, истражујући како се српски национални лик заснивао у најстаријим епохама српске државне традиције, митологије и поезије – народне и писане.

ПОРТРЕТ ОЦА СОФРОНИЈА У 110. плавом колу СКЗ-а објављена је обимна синтеза Снежане Самарџије Речи у времену – усмено стваралаштво у епохама српске књижевности. Самарџија је професор народне књижевности на Филолошком факултету у Београду и објавила је бројне књиге, студије и расправе из историје и теорије усмене књижевности. У новој монографији бави се учинцима, упливима и одјецима српског усменог песништва у потоњој писаној и уметничкој књижевности – код наших писаца, од средњовековних, Стерије, Вука и Његоша, па све до Настасијевића, Попе, Тешића и Белог Марковића.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *