КиМ и војска – Скидање маски

Сви досадашњи потези Запада према Балкану, па и формирање војске Косова, за циљ имају успостављање потпуне доминације Запада над овом простором. Србија је, међутим, и даље „кост у грлу“, као што је, уосталом, толико пута већ била у историји

Када је премијер такозване државе Косово Рамуш Харадинај у интервјуу Миломиру Марићу отворено рекао да њихову политику води Америка, само је признао нешто што сви одавно знају. Па отуда и закључак да није случајно ни подударање захтева одлазеће америчке амбасадорке из УН Ники Хејли да се Унмик повуче са Косова са усвајањем закона у косовском парламенту о трансформацији Косовских снага безбедности (КБС) у оружане снаге, то јест војску Косова.

ДУГОГОДИШЊИ СТАВ Ма колико се захтев Хејлијеве тумачио као потез једног политичког „јастреба“, повучен наводно у име „дубоке државе“, званичну потврду оних Харадинајевих речи дао је заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер, који је усред Београда јавно потврдио да је дугогодишњи амерички став да подржава формирање косовске војске.
„Дуго времена је став САД да подржава конституисање косовске војске, то је транзиција за коју ће бити потребно много времена и ми пажљиво радимо са нашим партнерима у Приштини да се осигура да се тај процес правилно одвија“, рекао је Палмер.
Председнику Србије Александру Вучићу није остало ништа друго већ да на заједничкој конференцији, по ко зна који пут, укаже на доследно кршење међународних аката и упозори да таква политика води угрожавању мира и новим трагедијама. „Чуо сам и позицију САД о питању тзв. косовске војске, а ја сам више пута Палмеру указао на чињеницу да то формирање не стоји у међународно-правним документима, и ми бисмо у том случају били сатерани у ћошак“, поручио је председник Вучић.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *