КиМ и војска – Скидање маски

Сви досадашњи потези Запада према Балкану, па и формирање војске Косова, за циљ имају успостављање потпуне доминације Запада над овом простором. Србија је, међутим, и даље „кост у грлу“, као што је, уосталом, толико пута већ била у историји

Када је премијер такозване државе Косово Рамуш Харадинај у интервјуу Миломиру Марићу отворено рекао да њихову политику води Америка, само је признао нешто што сви одавно знају. Па отуда и закључак да није случајно ни подударање захтева одлазеће америчке амбасадорке из УН Ники Хејли да се Унмик повуче са Косова са усвајањем закона у косовском парламенту о трансформацији Косовских снага безбедности (КБС) у оружане снаге, то јест војску Косова.

ДУГОГОДИШЊИ СТАВ Ма колико се захтев Хејлијеве тумачио као потез једног политичког „јастреба“, повучен наводно у име „дубоке државе“, званичну потврду оних Харадинајевих речи дао је заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер, који је усред Београда јавно потврдио да је дугогодишњи амерички став да подржава формирање косовске војске.
„Дуго времена је став САД да подржава конституисање косовске војске, то је транзиција за коју ће бити потребно много времена и ми пажљиво радимо са нашим партнерима у Приштини да се осигура да се тај процес правилно одвија“, рекао је Палмер.
Председнику Србије Александру Вучићу није остало ништа друго већ да на заједничкој конференцији, по ко зна који пут, укаже на доследно кршење међународних аката и упозори да таква политика води угрожавању мира и новим трагедијама. „Чуо сам и позицију САД о питању тзв. косовске војске, а ја сам више пута Палмеру указао на чињеницу да то формирање не стоји у међународно-правним документима, и ми бисмо у том случају били сатерани у ћошак“, поручио је председник Вучић.

[restrict]

НОВА ГВОЗДЕНА ЗАВЕСА За историчара Милета Бјелајца то би била највећа провокација у последњих 20 година, односно од завршетка рата на Косову. „Том назовимо заштитном корпусу на КиМ је само пре неколико дана подељено на хиљаде противоклопних ракетних ручних система, противваздушних система, значи довољна количина да анулира било који покушај Војске Србије да заштити српско становништво на КиМ и државне интересе. Слободан сам, у мери ових информација и искуства, да кажем да је то врло, врло ризична ситуација“, рекао је Бјелајац у разговору за „Спутњик“.
По његовим речима, формирање војске Косова је само још једна фаза ка реализацији америчког геополитичког плана за Балкан. „Сведоци смо прекомпоновања Балкана, стављања овог дела Европе под апсолутну контролу. То је моја процена. Наравно да је у првом плану дезавуисање или можда укидање Републике Српске, али видимо да је и македонска држава на великом искушењу“, упозорава Бјелајац.
Ствар је забрињавајућа и са становишта бројки изнетих у издању „Медија центра Одбрана“ Министарства одбране Србије на које указује Бјелајац. Док потенцијална снага Албанаца која може да делује на КиМ износи 120.000 људи, Војска Србије у пројекту из времена министра Драгана Шутановца броји 78.000 људи, а хрватска ратна армија је пројектована на преко 200.000 људи. „Србија се понаша као да нема безбедносне изазове, као да је ушушкана као Холандија или Белгија која може да има исти број активних војника као што данас има Србија, око 12 хиљада“, резигнирано закључује Бјелајац.
Још летос су учесници скупа у Београду који су организовали часопис „Геополитика“ и портал „Факти“ оценили да НАТО има стратегијски интерес да увуче у своје чланство све земље Западног Балкана и да учествује у формирању тзв. војске Косова.
Извршни директор Центра за стратешке алтернативе Душан Пророковић на том скупу је рекао да се у декларацији НАТО са последњег самита Алијансе у Бриселу заправо најављује формирање такозване војске Косова.
„Истина, неће то ићи онако брзо како Албанци мисле, али је тежња јасна, а намера исказана. Ту не треба имати никакве илузије“, каже Пророковић. Он оцењује да НАТО жели да спусти нову гвоздену завесу према Русији од Медитерана до Балтика, да укључи све земље Западног Балкана у своје чланство, и да тако неометано планира даље акције, како против Русије, тако и на Блиском истоку. „Опасност за НАТО је да неке балканске земље остану непокривене, јер се са њихових територија могу водити неке хибридне акције, како Руса, тако и Кинеза“, рекао је тада Пророковић.

УСВАЈАЊЕ ЗАКОНА Косовска скупштина експресно је прошлог четвртка усвојила сва три закона о претварању КБС у војску која је дефинисана као „мултиетничка, професионална, наоружана и овлашћена сила да служи у земљи и иностранству, у складу са уставним и законским мандатом у одбрани територијалног интегритета, грађана, имовине и интереса Републике Косово и која подлеже демократској грађанској контроли“.
Процедура усвајања закона о трансформацији КБС у такозване оружане снаге Косова предвиђа да предлози три закона, које је у начелу усвојила косовска скупштина, у следећем кораку прођу скупштинске одборе, иду затим на усвајање у „другом читању“, што би, по неким најавама, могло да се деси 28. новембра на национални дан Албанаца.
„Косовске снаге безбедности су овлашћене да користе силу, ватрено оружје, алат и опрему коју користе, како би испунили своје уставне и законске надлежности и дужности“, наведено је у законима.
Основни задатак КБС, који ће, како је предвиђено, прећи под ингеренције Министарства одбране, јесте да штити територијални интегритет самопроглашеног Косова, као и да штити грађане и заједнице, даје војну подршку цивилним властима и учествује у међународним операцијама.
Закони предвиђају да до трансформације у војску дође у периоду од десет година.

СРПСКА ЛИСТА „Ми ћемо као Српска листа поднети жалбу Уставном суду, али по ранијем искуству то неће ништа променити“, рекао је за „Танјуг“ потпредседник Српске листе Игор Симић и подсетио на праксу да косовске институције имају условни рефлекс да, када било какав захтев или жалба стигну од Српске листе или Срба, то одбијају без обзира на правно утемељење и разлог зашто се тражи преиспитивање.
Иначе, представници Српске листе жестоко су извређани док су напуштали седницу косовског парламента на којој су усвојени споменути закони. Испраћени су уз низ жестоких псовки и увреда на рачун представника Српске листе које су албански посланици називали „српским свињама“ док су напуштали скупштинску салу. „Марш одавде, није вам овде место, губите се…“, добацивали су разуларено Србима.

ЧЕСТИТКЕ Да би „прст у око“ Србима био потпун, баш на дан кад је отворена расправа у парламенту заказана је и заједничка вежба Кфора и КБС. И председник такозване Републике Косово Хашим Тачи на свом фејсбук профилу објавио је снимак посвећен војсци Косова само неколико сати након што је косовски парламент донео одлуку о трансформацији КБС.
Тачи је у видеу представио и лого будуће војске, али и посебно истакао улогу у формирању оружаних снага Рамуша Харадинаја, Кадрија Весељија и председника Албаније Едија Раме. „Увек почаст отаџбини и у служби свих грађана. Ћерке и најбољи синови земље, војници Републике Косово“, написао је Тачи уз постављен видео.
Није изостала ни честитка главног заговорника албанског уједињења, премијера Албаније Едија Раме који је, путем твитера, изразио подршку одлуци косовске скупштине о усвајању предлога закона. На свом званичном налогу на тој друштвеној мрежи Рама је написао: „Слава мученицима Косова и благословена била новорођена војска Републике Косово.“ Уз ову поруку је објавио фотографију припадника бивше УЧК и фотографију припадника КБС, једну до друге.

ЗАПАД И СРБИЈА Све својевремене изјаве са Запада да косовска војска не може бити формирана без гласова Срба у Приштини и уставних промена пале су у воду, уосталом, као и многе пре тога, попут принципа „прво стандарди, па статус за Косово“, што недвосмислено указује да се Западу не може ништа веровати.
Рекло би се, зато, да је крајње време да и Србија у одбрану националних интереса постави црвене линије од којих неће одступити.
Таквих идеја већ има. Према информацији београдских „Новости“, на шефа државе Вучића врши се огроман притисак да власти у Београду прогласе окупацију Косова и Метохије, јер по свим споразумима само КФОР може бити на територији јужне покрајине као војна формација. Ту опцију, наводно, већ дуже време заговарају и неки најближи сарадници шефа државе, као и поједини представници војног врха. Ове сугестије су се, према писању „Новости“, појачале после захтева Америке у УН да се укине мандат мисији Унмика, што би могао да буде увод у демонтажу Резолуције 1244 која предвиђа и повратак до 1.000 наших војника на КиМ.
Од српских званичника најотворенији и најдиректнији је био министар у Влади Србије и председник Српске народне партије Ненад Поповић са изјавом да Београд треба да прекине све даље преговоре са Приштином уколико она не одустане од процеса формирања војске.
Поповић је навео да након последњих одлука косовске скупштине о формирању тзв. војске, Србија треба да захтева од „западних спонзора лажне државе Косово – да натерају своје штићенике да хитно ставе ван снаге такву одлуку, јер ће у супротном Србија прекинути све даље преговоре са сепаратистима на Косову“.
Према Поповићевим речима, ова одлука је „последњи ексер у сандук“ Бриселских споразума који се воде под окриљем Европске уније.
Нису се српски званичници тек тако пробудили и почели гунђати и говорити ствари које су донедавно биле табу и од стране Запада оштро кажњаване. Прилике у свету се брзо мењају, пре свега у Европи. То најбоље илуструје аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе својом изјавом да је против чланства Косова у Интерполу, као и против формирања војске Косова. Он је то истакао након разговора с првим потпредседником Владе Србије и министром иностраних послова Ивицом Дачићем у Бечу. Штрахе је, на заједничкој конференцији за медије, казао да се не може позитивно говорити о чланству Косова у Интерполу и о формирању војске док се питање Косова не реши на нивоу УН.
Дакле, све и ако се некоме жури да овај део Балкана што пре и потпуно стави под своју „шапу“, Србија не треба да брза и повлачи потезе који нису у њеном интересу. Јер време је на њеној страни.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *