Исукани мач Фанара

Да ли уласком у оквире спољне политике САД и поништавањем одлуке старе три века патријарх Вартоломеј ризикује да буде последњи на положају поглавара Цариградске патријаршије?

Еухаристички дијалог с васељенским патријархом биће обустављен, руски свештеници неће моћи да учествују у служењу литургије са клирицима Константинопољске патријаршије, а верници се од овог тренутка више неће причешћивати у тамошњим црквама, као и у црквама и манастирима на полуострву Атос у Грчкој у којима се помиње име поглавара Цариградске патријаршије – одлуке су донете на заседању Светог синода Руске православне цркве који се састао у Минску. Раскол се десио. Очекивања милиона православних верника да се константинопољски патријарх Вартоломеј ипак неће усудити да направи тако радикалан корак – да потчини украјинске православне вернике себи, и, по угледу на римске папе, прогласи себе за доносиоца општеобавезујућих норми за целу православну цркву – изневерена су. Одлука донета 1686. према којој је Кијевска митрополија дата на управљање Московској патријаршији, поништена је једним декретом.

ЦЕНТАР ВИШЕ НИЈЕ ЦЕНТАР На заседању у Истанбулу одржаном 9. до 11. октобра Фанар је не само потврдио одлуку генералног секретаријата Светог синода Цариградске православне цркве о именовању двојице јерарха за „егзархе“ Цариградске патријаршије у Кијеву, оставши при одлуци да украјинској квазицркви да аутокефалију, већ је и с њеног поглавара Филарета Денисенка, кога је Архијерејски сабор РПЦ одлуком из 1992. године лишио чина, и свих свештеничких звања, скинуо анатему. Патријарх Вартоломеј уједно је у поменутом документу најавио да ће исто поступити у случају молбе било ког анатемисаног расколника из било које аутокефалне цркве.
Одлуке су донете без сагласности РПЦ, али и митрополита кијевског и целе Украјине Онуфрија. Одговор Москве на заседању Светог синода Руске православне цркве био је очекиван.
„Налазимо се пред новом црковном стварношћу: више немамо јединствени центар за координацију у православној цркви и морамо да будемо врло свесни тога. Цариградска патријаршија се као такав центар самоуништила. Цариградска патријаршија је изгубила право да се зове центром за координацију за целу православну цркву“, изјавио је председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, митрополит волоколамски Иларион у интервјуу за руски „Први канал“, преноси „Спутњик“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *