Почетна / Свет / Драматична баварска ноћ

Драматична баварска ноћ

Пораз „историјских размера“ (баварске) Хришћанско–социјалне уније (ЦСУ) могао би лако да се претвори у експлозивну немачку политичку кризу: од реално могућих (можда неизбежних) ванредних парламентарних избора земљу, бар засад, чува паничан страх коалиционих партнера, конзервативаца и социјалдемократа, да би то за њих представљало политичко самоубиство

Све је било, практично, очекивано, али је, упркос томе, оно што је уследило представљало шок и политички „земљотрес“. С епицентром у Минхену, али и еруптивном снагом да (жестоко) уздрма и стотинама километара удаљени (званични) Берлин.

Пораз Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) „историјских размера“ на изборима у Баварској – најтежи и најболнији, за ову деценијама „непобедиву странку“, после 1950. године – не може се, наиме, „локализовати“ на (покрајински) простор испод Алпа. Неизбежне иако још непредвидиве последице овог пораза могле би да увуку у вртложну политичку кризу читаву земљу, о чему се у овом тренутку, с нескривеним али пригушеним страхом, у потаји, с пола гласа, и готово ужаснуто говори: Немачка није далеко од превремених, ванредних избора на федералном нивоу, иако се још честито није опоравила од оних претходних.

Одгађање драме Ту политичку драму одгађа, бар у овом тренутку, паничан страх две доскора моћне (и владајуће) традиционалне странке, два (све мање идеолошка) блока, уније конзервативаца Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) и њене све малерозније баварске „посестриме“ Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) и све трагичније Социјалдемократске партије Немачке (СПД), да би, за све њих, превремени и ванредни избори представљали политичко самоубиство.
То суморно, а разложно, предсказање чини још драматичнијим оно готово апокалиптично – да би од њихових неизбежних пораза (на претходним изборима за Бундестаг и једни и други забележили најгоре резултате после изласка на послератну политичку сцену) највише профитирала „застрашујућа“ Алтернатива за Немачку. Најновија истраживања јавног мњења показују, наиме, да би конзервативци Ангеле Меркел, према тренутном расположењу јавности, спали испод тридесет процената, а несрећне социјалдемократе испод двадесет!
Шок у Баварској, иако очекиван исход покрајинских избора (демоскопски институти су предвиђали да ће ЦСУ једва освојити 33 одсто гласова), та страховања учинио је готово физички (и математички) опипљивим: историјски пораз баварских хришћанских социјалиста и катастрофалан пораз социјалдемократа претварају берлинску политичку (владајућу) архитектуру у чардак ни на небу ни на земљи.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *