БОБИЦЕ СА КОШЋЕЛЕ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ Љиљана Хабјановић Ђуровић

Десетак пута сам отишла под Острог, пре него што сам почела да се питам какав је био човек који је заслужио да га Бог обдари даром чудотворења. Када сам прочитала прве податке о његовом животу, схватила сам да је то узбудљива и величанствена прича у којој се између осталог открива и како је Стојан Јовановић постао Свети Василије Чудотворац, каже наша саговорница која је управо објавила роман Со земљи, посвећен овом великом православном светитељу

Разговарала Мила Милосављевић Фотографије Немања Мараш

Проучавајући историју српског народа током припрема за писање неколико романа, схватила сам да се кроз векове мења само декор времена, а да је суштина иста и непроменљива. Користећи наше несреће, наше немоћи и слабости, на нас су насртали углавном исти непријатељи, са истим циљем: да нам кривотворе прошлост, да нам купе душе и да нас поробе, и физички и духовно. А то духовно ропство погубније је од физичког. Од њега човек више страда. Духовно поробљен човек најчешће није свестан шта му се дешава, па то ропство доживљава као слободу. Зато су поруке Светог Василија, Светог Саве, Светог кнеза Лазара, поруке кнегиње Милице и Мати Ангелине, и других наших славних предака и данас живе, стварне и спасоносне као и у време када су изговорене. Сви они поручују нам да се чувамо вукова у јагњећој кожи и хлеба замешеног квасцем фарисејским. Да се ослонимо на историјско наслеђе и веру православну. Да се не уплашимо уцена. Да нас не занесу обећања – каже у интервјуу за наш лист Љиљана Хабјановић Ђуровић, која ће на предстојећем сајму књига у Београду потписивати свој најновији,управо објављен роман Со земљи, о Светом Василију Острошком.

Како и када сте одлучили да напишете роман о Светом Василију Острошком?
Свети Василије био је део мог живота од најранијег детињства. „Слава му и милост!“, рекла би моја баба сваки пут када га помене. Устала би испуњена страхопоштовањем, скрушено би погнула главу и побожно се прекрстила. Баба је знала многе приче о Светом Василију. Причала ми је о чудима која је чинио за живота, и после смрти. А међу нама је живео живи доказ Свечеве милости, мој ујак Владимир, који је као дечак крај његових моштију чудотворно излечен од смртоносне болести.
Прошло је много година, десетак пута сам отишла под Острог, пре него што сам почела да се питам какав је био човек који је заслужио да га Бог обдари даром чудотворења. Када сам прочитала прве податке о његовом животу, схватила сам да је то једна узбудљива и величанствена прича. Одмах сам знала да ћу једнога дана написати роман у коме ћу открити како је Стојан Јовановић постао Свети Василије Острошки Чудотворац. И почела сам да чекам да Свети одреди час. Одахнула сам тек када је митрополит Амфилохије прочитао рукопис и дао ми благослов да објавим књигу. Када добијем његов благослов, знам да с књигом могу и пред Бога и пред људе. И на томе сам му веома захвална.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *