Арбанашки НАТО јуришници

Саопштење америчке амбасаде у Приштини само је отворено указало на оно што се годинама на лицемеран начин спремало – формирање Војске Косова. Да ли ће Србија то немо посматрати?

Што више Бриселски споразум тоне у неуспех, то више на Косову и Метохији расту тензије у виду претњи и наметања нових решења усмерених, пре свега, према Србима и Србији. Од провокативног шетања по Газиводама председника привремених косовских институција Хашима Тачија, преко наговештаја покушаја провале преко моста у Косовској Митровици, па до Тачијеве изјаве да је сан свих „национално уједињење са Албанијом“.

ПОДРШКА ТРАНСФОРМАЦИЈИ И тек што је Србија смањила ниво борбене готовости због специјалне јединице косовске полиције РОСУ, која је с дугим цевима пратила Тачија на Газиводама, огласила се америчка амбасада у Приштини саопштењем да подржава трансформацију Косовских безбедносних снага (КБС) у војску Косова. У одговору за Радио-телевизију Косова, амбасада је пренела да САД настављају да подржавају „дисциплиновану, транспарентну транзицију“ Косовских безбедносних снага у „професионалну, мултиетничку НАТО-интероперабилну војску са ограниченим мандатом територијалне самоодбране“. Уз опаску да ниједна земља не може да „стави вето“ на ову транзицију.
Саопштење амбасаде САД уследило је одмах пошто је прошле среде (3. октобар) Одбор за унутрашње послове, безбедност и надзор Косовских безбедносних снага Скупштине Косова усвојио предлоге три нацрта Закона везаних за КБС и проследио их скупштини на усвајање (Нацрт закона о Министарству одбране; Нацрт закона о Косовским снагама безбедности; Нацрт закона о Служби у Косовским снагама безбедности). Представник Српске листе у овом одбору Зоран Мојсиловић гласао је против.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *