Заједничко решење за будућност ХЕ „Ђердап“

Успешни преговори са румунском „Хидроелектриком“

Договором са румунском „Хидроелектриком“ пронађена су решења за вишегодишње изазове и створени услови за боље заједничко коришћење система ђердапских хидроелектрана, рекао је Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“, после састанка са Богданом Николаје Бадеом, председником борда директора румунске компаније.
ЕПС и румунска „Хидроелектрика“ у по две истоветне хидроелектране на Дунаву деле потенцијал реке за производњу електричне енергије.
„Направили смо значајне помаке у решавању досадашњих проблема и трасирању будућности ХЕ ’Ђердап 1’ и ’Ђердап 2’. Ово је посебно важан и велики дан, пошто смо коначно крунисали решење проблема око којих разговарамо већ дуже време“, рекао је Грчић.
Усаглашена су питања основне сарадње око подједнаког коришћења капацитета Дунава за производњу електричне енергије, договорена санација слапишта преливне бране на ХЕ „Ђердап 1“ и решена су питања одржавања приобаља.
„Успели смо да унапредимо сарадњу и на нивоу диспечера и припреме за обнову од леда и припреме преводница. Тај део проблема више не постоји. Договорено је да се убрзо потпише договор о санацији слапишта, што је веома важно за функционисање ХЕ. Румуни су мало већи оптимисти и мисле да ће бити спремни да у току 2019. распишу тендер за извођење радова. Ми смо мало опрезнији, надамо се да ћемо бити спремни. Обнова слапишта је обиман и компликован пројекат који мора да се ради на обе стране“, истакао је Грчић.
За питање одржавања приобаља и нивоа коте Нере на ушћу у Дунав, које већ 20 година представља камен спотицања, постигнут је кровни договор.
„Одржавање нивоа коте важно је да би се обезбедила довоЉна количина воде за рад агрегата и да се обезбеди заштита од плавЉења. Веома сам поносан на данашњи договор који је у интересу политике Србије коју заступа председник Александар Вучић. КЉучни договор је постигнут после годину дана анализа, разговора“, изјавио је Грчић.
Бадеа је рекао да му је драго што је са Грчићем успео да реши многе ствари о питању Ђердапа: „На претходним састанцима утврдили смо мере да бисмо решили проблеме из прошлости и шта треба да урадимо у будућности да би побољшали експлоатацију. Поново смо данас извршили процену стања и динамику радова и јако ми је драго да констатујем да су обе стране на добром путу и да су начиниле значајне кораке.“
У ХЕ „Ђердап 1“ Грчић и Бадеа су обишли радове на петој фази ревитализације агрегата која је почела у септембру.
„Четири агрегата су потпуно ревитализована и снага им је повећана за укупно око 60 мегавата, пети је сада на почетку ревитализације, а након завршетка тог посла уследиће радови и на последњем, шестом агрегату. После ХЕ ’Ђердап 1’ радићемо и ревитализацију 10 агрегата у ХЕ ’Ђердап 2’“, најавио је Милорад Грчић, в. д. директор ЕПС-а .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *