Вучић: Бојазан од сукоба великих сила у нашем делу Европе, треба да чувамо мир

Председник Српске напредне странке Aлександар Вучић изjавио jе данас да његова политика да Србиjа доста тога сачува на Kосову и Mетохиjи очигледно у Србиjи ниjе победила.

“Jа вам сад кажем, ми смо доживели пораз. Tа моjа политика да Србиjа доста тога сачува на KиM очигледно у Србиjи ниjе победила, jер Срби воле да изгубе све. Срби наjвише воле да кукаjу над сопственом судбином, више воле да плачу над нечим што jе остало далеко, него да нешто имаjу у своjим рукама. Немоjте да вам говорим са ким сам све разговарао и ко ми jе рекао ‘Да, баш jе то оно што ми хоћемо’. Замолио сам те људе, иако jе реч о људима коjе не смете да увредите, да напусте моjу канцелариjу, jер jа не могу да прихватим да губитничка Србиjа, да Србиjа пропасти побеђуjе у нашоj земљи”.

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић на седници Главног одбора Српске напредне странке рекао да постоји бојазан због сукоба супротстављених интереса великих сила. Такође је поручио да Србија може да постане нечији пријатељ само кад је слаба и кад себе гази, и само кад се сваког дана извињава.

 – Желим да вас обавестим о још неким стварима које су важне. Имам велику бојазан од свега што се надвило над овај део Европе. Ћутањем, прећуткивањем водили смо рачуна да не угрозимо Србе који живе ван граница наше земље. Трудили смо се да њих не доведемо у неки незавидан положај. Треба да чувамо мир. Постоји велика бојазан због жестоко супростављених интереса великих сила и зато што нико не може да претпостави шта ће се десити у наредних 15 или 20 дана – додао је он.

Александар Вучић истакао је да су напредњаци својим радом почели да остварују велике снове које су имали када су дошли на чело државе.

“За само месец дана је десет година од када смо формирали странку. Формирали у тренутку када је нашој земљи било потребно решавање бројних горућих питања, када је земља била пред потпуним колапсом, економским И финансијским банкротом, политичком пропашћу. После четири године успели смо, И после победе председника Томислава Николића И формирања коалиционе владе са СПС-ом, да ствари у земљи стабилизујемо И тешким, великимреформама покрећемо ствари у Србији”, рекао је он у обраћању присутним члановима Главног одбора на седници у Сава центру.

Истакао је да је мало њих веровао и имао поверења у те мере, а ако и многи чланови странке, који су, како је рекао, мислили да “издржимо годину, две, три на власти, да неком појединачно буде боље.

“Али срећом већина је била сигурна да можемо да урадимо велике ставри. Наши снови су били велики, иако се ретко остварују, ми смо почели да их оставрујемо. СНС је на изборима 2014. добила огромну подршку грађана на изборима, и кренула је Србија у велике значајне економске реформе“, нагласио је Вучић.

Он је указао да су спроведени за пар месеци пензијска реформа, реформа радног законодавства, најтеже реформе уз протесте на улицама. Истовремено је навео да председник Русије Владимир Путин има велике проблеме са пензијском реформом. Подсетио је да је пошло за руком да се српски буџет консолидује, и буде увек у плусу од 2015., и спречи да се врати стање од 2008.до 2012..
„Успели смо да преокренемо ситуацију у буџету и трећу годину заредом имамо суфицит. Проблем имамо са појединим локалним самоуправама које недовољно озбиољно схватају моје и речи добрих људи из странке који су упозоравали да расходе смањују и приходе увећавају, а не обрнуто“, подвукао је он.
Вучић је рекао да је драстично смањења незапосленост и да су по први пут у градовима Србије доведене нове фабрике. Као пример је навео Нови Сад, који 40 година није имао ниједну нову фабрику, а сада има чак и научно-истраживачки центар Континентала.

Указао је да је у Ниш довео шест нових фабрика.

“Сваког од тих инвеститора смо ми довели. То је наш велики успех. Довели смо фабрике у Владичин Хав, Лебане, Крупањ, где фабрика није било. У Чачак смо довели Форверк, а у том граду од 90-тих није било озбиљних инвестиција, у Крушевац смо довели Кромберт Шуберт. У много градова смо нешто урадили, али у многе нисмо. Остао је значајна посао за нас. Верујем да ћемо успети да то направимо И да све наше снове о реиндустријализацији остваримо. Да доказемо да се рад исплати више од пуког критизерства и нерада“, подвукао је он.

Вучић је казао да је СНС у том периоду показао да може да се избори са највећим проблемима.

„А имали смо савезника у грађанима и пензионерима који су најтежи терет поднели, а нису кукали нити се жалили. Данас је време да се пензионерима врати све оно што јесу зарадили. Морају да знају да нисмо могли да исплатимо пензије јер није било у буџету. Да смо имали 58 одсто пензија из буџета, а данас 31 одсто. Неупоредиво је већи број запослених па можемо из пореза И доприноса да исплаћујемо пензије. Морали смо да оздравимо нашу економију и пензионери су нам веровали”, казао је он.

Вучић је пренео да је у Кини, Клаус Шваб, шеф Светског економског форума, рекао, пред 12 највећих кинеских компанија, од којих је већина међу првих 500 света, како је Србија пре четири година била сиромашна земља, а данас је нада не само за Западни Балкан, већ читаву Југоисточну Европу.

„Хвалио и мене, али није то само захваљујући мени, већ вама, а пре свега народу који је веровао у наше реформе чак и више од наших функционера, који су били сигурни да рад побеђује нерад, да је тежак рад бољи од лаких обећања, и да можемо њиме да достигнемо циљеве. Данас смо једна од земаља са највећим растом у Европи и то мора да се настави”, поручио је он.

Истакао је да је за такво стање било важно поправити имиџ Србије, што је успело тиме што смо истицалид а смо независна, суверена И слободна земља, што смо направили најбоље контакте са свим странама света.

Истовремено, како је подсетио, нисмо окренули леђа руским пријатељима.

„Руководили смо се интетресима Србије када смо такве одлуке доносили”, рекао је он.

Вучић је упитао када је председник Кине био у Србији, или премијер Кине, пре доласка на власт СНС.

“Нико не може да се сети јер није био 40 и 50 година“, додао је он.

ВУЧИЋ: СНС МОРА ДА ИМА БОРЦЕ ЗА НОРМАЛНУ И ПРИСТОЈНУ СРБИЈУ

Лидер Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић критиковао је данас, на седници Главног одбора, страначке функционере што нису реаговали на позив на силовање премијерке, државни удар, истакавши да странка мора да има борце, који ће се борити речима, идејом, марливошћу, снагом аргумената, да се боре за нормалну Србију.

„Србија није нормална, ако неко силом жели да дође на валст, ако се силовање пропагира као највећа вредност“, нагласио је он.

Вучић је рекао да је био шокиран тиме што су функционери странке реаговали на глупости, али не и озбиљне ствари.

„Где смо реаговали када је један од лидера запретио премијерки, коју сте ви изабрали овде, јер сам вас рви питао да овластимо посланичку групу да јој да подршку, силовањем. Што Милуне ниси одржао конференцију за штампу у Чачцку. Згрожен сам, нећу да прете нашим сестрама, ћеркама, мајкама силовањем. Запретио је тек из затвора изашлим афро-Американцем, који треба да је задовољи. То је лидер који тражи нормалну Србију? Србија није земља силоватеља. Нећемо то дозволити, нисте никакви лидери ви што претите силовањем”, рекао је Вучић и, обраћајући се члановима ГО, додао да му је жао што су они ћутали, што нису устали у одбрану принципа, а реаговали су на свакојаке глупости.

Рекао је да га не интересује што ћути РТС, а ишло је 10 новинара те куће да плаче на неке глупости, што ћуте академици.

“Самопрокламована елита постала је комедија, а с времена на време и само трагедија“, констатовао је Вучић.

Рекао је да у Србији треба да постане нормално да се не позива на силовање, да то не буде начин опхођења са женама.

” Ко је реаговао од нас када смо први пут причали о државном удару? Многи су ми се смејали када сам указивао на то, а онда су почели отворено да позивају на пуч И државни удар. Што ћутите? Што се само неколико људи јавља. Неки кажу што сам хвалио Весића, који је дошао одавде или оданде, али тај се бори сваки дан, а пола људи се завукло у мишије рупе”, критиковао је он.

Вучић је казао да неки све знају по кафанама, а не стају у одбрану истине И странке.

„Јел позвао Бошко Обрадовић да ме ухапси, а колико нас је реаговало? Три, четири, пет…Јесте ли реаговали када је овај други Ђиласов И Јеремићев рекао “не можемо победити Вучића на изборима, па ћемо на улици”?”, упитао је он.

Вучић је критиковао функционере што не позивају новинаре да критикују такве ствари, а знају да позовају локалне медије када треба да им изађе лепша слика.

“Колико вас је тражило да тако нешто не може у демократији, да силом не може да се долази на власт? Џабе ми је „браво“. Не сме наша странка да постане оно што су они од почетка били. Зато странка мора да има борце, који ће се борити речима, идејом, амрливошћу, снагом аргумената, да се боре за нормалну Србију. Србија није нормална, ако неко силом жели да дође на власт », указао је Вучић.

Рекао је да на то све може да пружи и те какве одговоре, али да не сме јер мора да гради нормалну Србију.

„Треба да се борите, а не да избегавате да уђете у сукобе. Ако нећете у сукоб са онима који пропагирају директно силовање као основу тему политике, немојте бити у овој странци. Идите тамо где је свима све свеједено. Док сам на челу странке, а имамо конгрес 2019., то никада нећу дозволити“, поручио је јасно лидер СНС.

Рекао је да неће више бити тако да ће само он све носити на своја плећа.

„Морате да будете много одговорнији и да се више борите. Они који неће да се боре, погледајте људе који се боре. Те људе народ воли, не оне који се не боре. Мислите на то када вас похвале наши противници, када о вама позитивно пишу њихови медији, који критикују тобож ријалитије, а они их довели. Тај кога цене пропагатори силовања, уништавнаја фабрика, државних удара, свега што су урадили претходних месец дана, не ценим ја. Не плашим их се”, нагласио је он.

Рекао је да је проблем противника што се њих нимало не плаши, и што на сваком месту сви из странке то треба да покажу.

Казао је да неће да шаље своју децу ни у Лондон ни Њујорк, већ да ће остати у Србији, и да се нада да ће за десет или двадесет година моћи да обезбеди да се врате они, који нису из земље отишли из обести.

ВУЧИЋ: ДИСКОНТИНУИТЕТ СА МИЛОШЕВИЋЕВОМ ПОЛИТИКОМ

Прерсдник СНС Александар Вучић изјавио је данас да је његов говор у Косовској Митровици био говор дисконтинуитета политике са политиком Слободана Милошевића, а да је очигелдно да у региону желе само да виде и да им је потребна само лоша, свађалачка Србија.

Како је рекао ту је говорио о дисконтинуитету у односу на начин, циљеве, методе и на то шта желимо да будемо у будућности.

“Али, то нико није желео да чује, ни у региону ни у земљи” рекао је Вучић и додао:

“Неко ће једном хтети да чита, и знаће да каже шта је стварна истина”.

Како је рекао, региону је потребна само свађалачка Србија, а један лист из Хрватске је чак његове речи представио како Србија хоће да освоји Балкан.

Вуцићц је додао да су само заборавили да кажу да жели да то учини лап-топовима, књигама и оловкама…

Вучић је поручио да неће никоме да се додворава и правда и кука, већ ће да се бори за нашу земљу још јаче. 

Један коментар

  1. Vladimir Bulajic

    Bravo care.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *