Време после правде

Живимо у епохи деградације, у свету који се назива „свет после правде“, када истина никоме није потребна. Тврдњом о деградацији, као планетарном цивилизацијски ретроградном ходу човечанства, прошле недеље је Василиј Небензја, стални представник Русије при УН, поткрепио своје уверење да западне земље циљаном политиком рачунају на исцрпљивање актуелног политичког режима у Москви.
Иако је говорио посебним поводом, у проницању у тајну доба које живимо, руски дипломата дотакао се духа епохе тако убедљиво да његове дефиниције, попут природног закона који важи увек и свуда, сада делују и у приликама које имају мало везе с принципима геополитичке праксе. Чини се, стога, да је умесно да се из овако одређене перспективе, с видика „стварности епохалне деградације“, разматрају и догађања у Србији. Склони смо закључку да друштвено и политичко, заправо комплетно искуство овдашњих прилика на много начина сведочи о томе како управо грађани Србије својим данашњим искуством драматично убедљиво показују значење ситуације: бити усред „света после правде“. У наведеном смислу, прва потврда је, разуме се, историјски усуд наше државе и народа, данас посебно у домену догађања око јужне српске покрајине. Прилике нас воде закључку да смо на Косову сведоци, унеколико и (не)вољни учесници и актери, својеврсне, духу времена примерене, деградације историјске, политичке, друштвене и свих других пракси.
Како у наведеном ретро-значењу наш домаћи „свет после правде“ прожима много шири, безмало целовити простор друштвеног живота, аксиому цитираног дипломате обраћамо се и наизглед тривијалнијим поводом. Реч је о догађају из престоничке црне хронике који је у минулој недељи усталасао духове прокључале јавности. Вест која је у потоњем следу догађаја попримила енергију пројектила баченог у срце друштвених мрежа била је „обична“: „Стојанка Стојановић (70), звана Цока, из Београда ухапшена је због сумње да је у Булевару краља Александра хицима из пиштоља убила Зорана Трифуновића (59). Стравично убиство догодило се усред бела дана испред једне ауто-перионице у близини Цветкове пијаце, највероватније због судског спора око земљишта који су осумњичена и убијени имали.“

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *