Почетна / Друштво / Средња класа на сметлишту историје

Средња класа на сметлишту историје

Пад Совјетског Савеза означио је почетак демонтирања „стабилизатора капитализма“. Програм штедње на Западу подразумева спуштање надница и животног стандарда док се не изједначе с растућим надницама и стандардом средње класе у Кини и Индији

Четрдесетих година прошлог века 90 одсто Американаца је могло да се нада да ће живети боље од својих родитеља. Данас право на ту „природну наду“ нема ни 50 одсто њих. „Водич у нашу будућност“, како је књигу о посткапитализму насловио Пол Мејсон, најављује даљне падања: „Неолиберализам је први економски модел у последњих 200 година који полази од премисе о неопходности смањивања надница.“

ВЕЋА ОД ВЕЛИКЕ ДЕПРЕСИЈЕ Свет изгледа као бојно поље на коме нема „добрих вести“. После берзанског слома у њујоршком Волстриту 2008. траје депресија „дужа од оне из 1929–1933“, а која се звала Велика депресија и била увод у други велики рат. Западни свет данас тражи Хитлера по Србији, Русији, Кини, док наочиглед свих у Сједињеним Државама „дубока држава“ води рат до истребљења с легално изабраним председником. Они који су стварали Светску трговинску организацију и пропагирали слободно глобално тржиште сада спаљују све мостове. За једну деценију Велика криза је „однела је 13 одсто глобалне производње и 20 одсто глобалне трговине. Глобални раст је прешао у минус – у економији у којој се рецесија дефинише као раст мањи од три одсто“.

Али не губе сви. Неолиберализам обезбеђује да се најбогатији слој енормно богати. У Давосу је објављено да осам најбогатијих појединаца има колико половина човечанства. Осам људи према 3,5 милијарде људи! Никад у историји није постојао систем таквих социјалних разлика.

Вредност укупне имовине 500 најбогатијих планете расте током једне године за скоро четвртину и сада износи 5,3 билиона долара. Прошле године на врх табеле избио је оснивач интернет трговине „Амазон“ Џеф Безос – пошто је зарадио 34,2 милијарде долара потиснуо је досад најбогатијег, оснивача „Мајкрософта“ Била Гејтса који је водио од маја 2013. Први има 99,6, а други 91,3 милијарде долара. У сенци обиља најмање две милијарде људи живи од 3,2 долара дневно.

А шта они који владају светом нуде као решење?

Штедњу! Да сиротиња штеди.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању            

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *