Почетна / Свет / САД хушкају хришћане Ирана против режима

САД хушкају хришћане Ирана против режима

Одлука Вашингтона да створи специјалну „Групу иранског деловања“, о чему је јавност 16. августа 2018. обавестио државни секретар САД Мајкл Помпео, усмерена је ка даљем ширењу сукоба на Блиском истоку, оцењују аналитичари

Трговина“ Доналда Трампа није дала резултат – Иран не прихвата преговоре о темама које се односе на његове националне интересе, а посебно у сферама безбедности и војне моћи. Уцена од стране САД и Израела такође није прошла – лидер Исламске револуције, ајатолах Сејед Али Хаменеи осудио је 13. августа, пред хиљадама људи окупљених да обележе дан имама Хомеинија, амерички „метод“ приморавања на преговоре, изјавивши: „Забрањујем преговоре са САД, као што је то некада учино имам Хомеини. Исламска република може преговарати са САД тек када достигне моћ и суверенитет који ће свести на нулу њихов притисак.“ Према агенцији „Mehr News“ данас то није тако и САД користе најпрљавије методе да сломе Иран, укључујући незаконите и неморалне санкције.

ЕКОНОМИЈА СУПРОТСТАВЉАЊА Већ 17. августа, само дан после обнародовања одлуке Вашингтона да створи „Групу иранског деловања“, огласио се министар унутрашњих послова Ирана Абдолреза Рахмани Фазли, који је нагласио да „непријатељи покушавају да искористе социјалне проблеме како би изазвали незадовољство, протесте, са жељом да све претворе у нереде“, пренела је агенција ИРНА. Министар је оценио да је ниво безбедности у земљи висок и додао „да ирански народ неће дозволити непријатељу да подрије његову безбедност“, одбацујући могућност рата између његове земље и САД, јер Вашингтон користи економска средства као инструмент притиска на Техеран. Истовремено је потврдио нешто ранија писања иранских медија да ће се држава вратити на стратегију „економије супротстављања“, која је била карактеристична за економију ове земље до јула 2015. када је закључен „нуклеарни договор“ са САД и Западом. Америчка верзија другачије слика своје потезе. У Вашингтону тврде да Иран одбија преговоре, те је зато „одговорио“ активирањем „Групе иранског деловања“, која треба да доведе до промене режима у Техерану.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *