Раскол који није виђен од 1054?

Да ли залагањем за признање расколничке Украјинске православне цркве, и задавањем завршног ударца руској националној свести у Украјини, Цариград поткопава темеље самог православља

Када је још константинопољски патријарх Димитрије тврдио да је он „први међу једнакима у Светој православној цркви“, а папа „први међу једнакима у читавој Цркви Христовој“, многи су без устезања овај став приписали обести једног Фанара без утемељења у историји и озбиљности у поставци. Добри познаваоци прилика пак нису олако схватали ове тврдње, најављујући да ће Цариград тек правити а затим и користити расколе у православним помесним црквама како би их ставио најпре под своју, а затим и власт папе. Догађаји су се низали, али ниједан као недавни сусрет патријарха руског Кирила и цариградског Ватроломеја није био већа потврда реченог и ближи најзлослутнијим предвиђањима: да мисија Фанара води у раскол раван оном из 1054. године.

НИ КОРАК НАЗАД Наиме, цариградски патријарх Вартоломеј и московски Кирил срели су се 31. августа у Тронској дворани Константинопољске патријаршије где су разменили виђења „широког круга питања која се тичу јачања међуправославног јединства и јачања заједничког сведочења у савременом свету“.

Иако је сусрет двојице патријарха назван братским, а руски патријарх одбио је да даје било какве изјаве без претходне сагласности патријарха Вартоломеја, чињеница да је главна тема разговора било давање „томоса аутокефалности“ украјинској расколничкој „православној цркви“ дала је за право аналитичарима да овај сусрет назову кључним за опстанак светског православља. Зебња се убрзо показала основаном. Не само што је украјински министар спољних послова Павел Климкин огласио победу на свом фејсбук профилу написавши да је Вартоломеј обавестио Кирила да ће Украјинска црква добити аутокефалност од Васељенске патријаршије, већ је то потврдио и митрополит Француске Емануил, један од учесника разговара. Емануил, кога зову десном руком Вартоломеја, рекао је да се „неће ићи уназад“ о питању одлуке да украјинско свештенство добије независност од Руске цркве.

„Ми следимо такву одлуку и она ће бити спроведена. Али још нисмо стигли до краја процедуре. Издавање томоса Украјинској цркви биће последња фаза тог процеса“, поручио је митрополит Емануил.

Исто је, позивајући се на незваничне изворе, објавила и грчка црквена агенција „Ромфеа“: „Разговори два патријарха трајали су два сата. Вартоломеј је обавестио Кирила да је одлука о аутокефалности Васељенске патријаршије донета.“

Овај портал који прати црквена дешавања истиче да је патријарх московски предложио васељенском патријарху да се започне дијалог и организује научни скуп на којем би се представили радови на тему положаја православне цркве у Украјини. Цариградски патријарх је с великом пажњом саслушао захтеве, али је, тврди агенција, упркос томе оценио да се ово питање развлачи већ доста дуго.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Avatar

    Verovatno će autokefalnost zatražiti i Crnogorska odbegla crkva,pa se postavlja pitanje dokle će sve to ići.Sada nego ikada pravoslavlje treba da bude jedinstveno,međutim izgleda da je politika i u crkvi našla plodno tle za destrukciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *