Почетна / Интервју / ПЕПЕ МУХИКА – Танго, љубав и реч иза које се истрајно стоји

ПЕПЕ МУХИКА – Танго, љубав и реч иза које се истрајно стоји

Ексклузивно за Печат са 75. Венецијанског фестивала

Разговарала Дубравка Лакић

Живот се не може куповати у супермаркету, ништа не вреди више од живота, каже бивши уругвајски председник, јунак документарног филма „Ел Пепе, један узвишени живот“ Емира Кустурице

Велике је емоције у гледалишту 75. Венецијанског фестивала изазвао дугометражни документарни филм Емира Кустурице „Ел, Пепе, један узвишени живот“, чији је јунак управо он – Хозе Мухика звани Пепе, бивши председник Уругваја. Левичар и некадашњи герилски револуционар, познат и као најсиромашнији шеф државе на свету који током владавине није напуштао свој скромни дом на фарми већ је возио трактор и своју плаву „бубу“ и живео у складу са оним што је као политичар пропагирао. Јунак нашег доба. Последњи херој, како често за њега Кустурица каже.
Тај скроман и својој земљи и идеалима потпуно посвећени човек изазивао је огромну пажњу света критикујући дивљи капитализам и расипање на састанцима у Уједињеним нацијама и међународним скуповима. Живописног карактера, најчешће у кошуљи заврнутих рукава, са сламнатим шеширом и у гуменим сандалама, Пепе (82) је подједнако познат и по љубави према свом дугогодишњем саборцу, политичком истомишљенику и верној супрузи Лусијани Тополански, према свом троногом псу, по легализацији марихуане, геј бракова и абортуса. И по својој бурној герилској прошлости. Пепе је током шездесетих и седамдесетих година прошлог века био вођа Тупамароса – урбане гериле чији су узори били кубански револуционари. Био је хапшен и мучен, провео је 14 година у затвору владајућег војног режима и – кажу његови саборци – никада није дао на себе, плашили су га се. Пошто је 1985. ослобођен захваљујући закону о опросту казне, постао је адвокат, па министар, коначно и највољенији председник Уругваја.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *