Печат недеље

На корак од велике шизме?

Крај свеправославног јединства није више тек недосањани сан Империје која је, разматрајући цивилизацијске токове, давно закључила да је православље, пошто негује вредности супротне онима оличеним у глобализму, опасније од комунизма. Идеја за коју се мислило да је последње плодове дала интервенцијом препуштеној Цариградској патријаршији у Финској, Пољској и Естонији, поново је оживела. Овај пут са извесним застрашујућим последицама.

МОЖЕ ДОЋИ ДО КРВОПРОЛИЋА Ако Украјини дају аутокефалност, може доћи до крвопролића, упозорио је митрополит Иларион Алфејев након што је Свети Синод Цариградске православне цркве именовао своје „егзарахе“ за Кијев. „Ми можемо очекивати било шта – да ће расколници преузети контролу над великим манастирима, као што је Кијевско-печорска лавра, Почајевска лавра. Тада ће православни верници штитити та света места и може доћи до крвопролића“, рекао је председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије.
Фанар је, подсетимо, без консултација с предстојатељем Руске православне цркве и митрополитом кијевским и све Украјине Онуфријем – јединим канонским поглаваром Православне цркве у Украјини – послао своје егзархе у Кијев. Уследио је одговор Москве.
На ванредном заседању Светог Синода Руске православне цркве закључено је да је реч о најгрубљем кршењу црквеног права, упаду једне помесне цркве на територију друге. Штавише, Цариградска патријаршија позиционира именовање „егзараха“ као фазу у реализацији плана давања „аутокефалности“ Украјини, која је, према њеним изјавама, неповратна и биће спроведена до краја.
„У случају да Цариградска патријаршија настави с антиканонским активностима на територији Украјинске православне цркве, бићемо принуђени да у потпуности прекинемо евхаристијско општење с Цариградском патријаршијом. Сву одговорност за трагичне последице те поделе сноси лично патријарх цариградски Вартоломеј и архијереји који га подржавају. Свесни да ово што се догађа представља опасност за читаво светско православље, обраћамо се у овом тешком часу с молбом за подршку помесним аутокефалним црквама, апелујемо на предстојатеље цркава да схвате нашу заједничку одговорност за судбину светског православља и да покрену братско свеправославно разматрање црквене ситуације у Украјини. Обраћамо се читавој пуноћи Руске православне цркве с позивом на топлу молитву за очување јединства Светог православља“, стоји у саопштењу.

ПЛЕН ЗА ВАТИКАН Патријарх московски и целе Русије Кирил, одлучено је, неће се више молити за васељенског патријарха Вартоломеја, али евхаристичко општење две цркве неће бити прекинуто. Да ли је православље на корак од велике шизме чиме би Империја задала коначан ударац православљу, те да ли не износећи свој став поједине цркве пристају не само да попут Вартоломеја буду у функцији САД и Ватикана већ прећутно и на све остале потенцијалне расколе по шавовима које исцртава Вашингтон?
„Цариградски патријарх – уместо што општи с папом римским – треба да се јавно покаје“, међу првима из Грчке цркве огласио се митрополит кифирски и антикифирски Серафим.
„Дубоко ме је ожалостило када сам сазнао да је Московска патријаршија прекинула црквене везе са Цариградском патријаршијом. До тога је довела намера Цариградске патријаршије да да аутокефалност украјинским расколницима који су одвојени од наше Свете православне цркве, то јест – од свих православних патријаршија и помесних православних цркава и представљају незнатну мањину у украјинском народу“, изнео је свој суд митрополит Серафим, подсетивши да су и Цариградска патријаршија и Вартоломеј донедавно признавали само канонску православну цркву у Украјини под руководством митрополита Онуфрија.
Он је рекао да патријарх Вартоломеј из личних побуда даје аутокефалност расколницима, прекраја Свети поредак и угрожава канонску архиепископију Украјине коју не признаје само Руска православна црква него и све друге помесне цркве.
„Расколници, као што се зна, нису Црква, па је општење с њима забрањено Светим канонима, апостолским и васељенским саборима. Вартоломејево признање расколника у Украјини испровоцираће расколе и поделе у Христовој апостолској цркви.“
Подсетимо да је 11 помесних православних цркава изнело свој став. Међу њима и СПЦ, судећи по писму патријарха Иринеја које се појавило на страници грчке агенције „Ромфео“, у коме наш поглавар изражава „бригу за јединство Православне цркве“. Очекивано. Јер уколико Цариград остане доследан својој одлуци и призна расколничку групу у Украјини, шта би му стајало на путу да то исто уради сутра и са црквеним сепаратистима на Цетињу па надаље?
У Црној Гори су већ, позивајући се на Закон о верским заједницама, СПЦ почели да од родоначелнице црногорске државности претварају у верску заједницу од које се захтева да храмове и цркве старије од Црне Горе преда држави у замену за рад.
Има ли лакшег плана за Ватикан у његовом прозелитском походу на Исток?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *