Печат недеље

Протест студената испред САНУ

Студенти неколико београдских факултета организовали су протест у прошли уторак тачно у 12.44, испред зграде Српске академије наука и уметности. Они су скренули пажњу пролазника и медија својим транспарентима на којима су биле поруке неслагања са изјавама њиховог професора и председника САНУ Владимира Костића.
Поводом тога што је Костић изјавио да Косово није будућност и да оно није најскупља српска реч јер више није у саставу Србије, студенти су истакли транспаренте на којима је писало: „Председниче Костићу, ми смо будућност и Косово је будућност.“
Студенти су овом приликом истакли да су на српској страни два важна правна аргумента – Резолуција 1244 и Устав Србије – и да они овим својим протестом подржавају напоре председника Србије Александра Вучића и државног руководства.
Медији су јавили да је игром случаја у тренуцима протеста у зграду САНУ ушао и Матија Бећковић, чију је изјаву од пре више деценија да је Косово најскупља српска реч, ових дана негирао Владимир Костић. Бећковић је прошао поред студената намигнувши им.

Измаштај Русију, осмисли амблем

Воз жеља, пројекат који традиционално годинама уназад организује Међународни фонд јединства православних народа и часопис Српске патријаршије „Светосавско звонце“, под покровитељством РЖД интернешенел, ћерке фирме Руских железница, ове године огласио је конкурс под називом Путевима маште. Доживљај Русије, све наше везе мерљиве у дугом историјском трајању и прожимању два народа, културни импулси, православне споне, те креативно уобличавање израза модерне Русије и њеног присуства у Србији изазов је, показало је искуство ранијих година, за многе учеснике, ученике основних и средњих школа у Србији и региону. Овај пут креативно изражавање мора да задовољи формат лога с пратећим слоганом, а они најбољи могли би да постану и званични амблем Руских железница које кроз РЖД интернешенел у сарадњи с Републиком Србијом модернизују железничку инфраструктуру Србије. Такође, најбољи радови биће публиковани као идејно решење Железница на плакатима, сувенирима, календарима, спотовима, али и рекламама за возове. Све пропорције конкурса налазе се на сајту www.zvonce.spc.rs.

„ФИГАРО“ О СЛУЧАЈУ ГУЈОН

Прича о забрани уласка на Косово на неодређено време француском хуманитарцу Арноу Гујону, који годинама уназад преко своје невладине организације помаже Србима јужно од Ибра, заинтригирала је француску јавност. После објављивања репортаже у „Фигаору“, једном од тамошњих најугледнијих часописа, Французи су се запитали заједно с аутором текста: Да ли је солидарност са Србијом злочин?
Наиме, француском и српском држављанину након три сата, колико је трајало саслушавање од стране припадника косовске полиције и безбедносних снага, забрањен је улазак на Косово на неодређено време.
У твитер преписци с директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем, косовски министар спољних послова Петрит Сељими као разлог забране хуманитарног рада Гујону наводи расизам.
„Арно Гујон је заустављен на граници зато што је расиста који промовише националистичке идеје, и зато што је лидер француског антимуслиманског покрета Идентитараца, који је подржао и норвешки терориста и убица 76 деце Брејвик.“
Скандал није остао непримећен.
„Највише институције и власти, било грађанске, било црквене, њега уважавају, поштују или су га одликовале неким признањем, а они који га препознају на улици га поздрављају, грле или љубе. Својим јако младоликим изгледом, овај отац једне породице, често се поистовећује с ратницима са Солунског фронта, који су у периоду између 1916. и 1918. године дали своје животе између Солуна и Београда, за ослобођење Србије, од бугарске, немачке и аустријске окупације“, забележио је „Фигаро“.
Новинар наводи да је, ипак, у очима Приштине Арно Гујон и криминалац. Он је, подсећа француски новинар, заустављен и накратко затворен на административном прелазу Мердаре, док су га с друге стране чекали да, уз присуство владике рашко-призренског Теодосија, отвори фарму за узгој пилића. Потом су га истерали уз забрану уласка на Косово. Званични разлог – не постоји. Или можда ипак постоји – на списку је оних којима треба забранити улазак на Косово.
Нешто налик драми апсурда бугарског драматурга Станислава Стратијева или Ежена Јонеска, примећује новинар „Фигароа“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *