Почетна / Свет / Одлазак хероја Донбаса

Одлазак хероја Донбаса

Захарченко и Тимофејев носили су на паради слике ратних лидера Мотороле и Гивија, такође убијених у атентатима – судбина је хтела да им се следеће године замало обојица придруже на листи погинулих хероја

Почетак офанзиве украјинских снага безбедности може се очекивати 14. септембра, саопштила је прошле суботе оперативна команда Доњецке Народне Републике (ДНР). Било је то само дан након што је (31. августа 2018, око 17 часова по локалном времену), лидер ДНР Александар Захарченко (42) убијен подметнутим експлозивом у ресторану „Сепар“ у Доњецку, стотинак метара од његове резиденције. Том приликом убијен је и Захарченков телохранитељ, а рањено још 12 људи, међу којима и министар за порезе и приходе самопроглашене републике Александар Тимофејев. Како упозоравају експерти, терористички напад на Захарченка власти у Кијеву могу да искористе за покретање офанзиве мањих или већих размера, верујући да у ситуацији када је ДНР остала без свог лидера настаје конфузија у редовима устаника, али и надајући се да у условима жестоког терора у коме страдају и они из самог врха власти – може доћи до страха и малодушности најодговорнијих руководилаца и командира на терену.

ЗАОШТРАВАЊЕ СИТУАЦИЈЕ НА ЈУГУ УКРАЈИНЕ Судећи, међутим, по томе што је у прошлу недељу Захарченка на вечни пут у Доњецку испратило скоро 200.000 суграђана, одлучност народа на самоодбрану и решеност државног врха ДНР да настави свој отпор властима Украјине – не треба доводити у питање. Ужасни напад у Доњецку, у коме је ресторан „Сепар“ разорен од силине експлозије, догађај је који ће негативно утицати на наставак „минског процеса“, односно на разговоре о мирном окончању украјинске кризе. То је потврдио и Дмитриј Песков, прес секретар Владимира Путина, оцењујући да овај терористички напад води заоштравању ситуације на југоистоку Украјине.

Већина експерата истиче да је ескалација напетости у Донбасу директно повезана с председничким и парламентарним изборима у Украјини – по „реду вожње“ најкасније следеће године – где се председник Петар Порошенко бори за останак на власти. Како је нагласио шеф руске државе, организатори и извршиоци злочина треба да буду кажњени. „Подло убиство Александра Захарченка још једно је сведочанство да они који су изабрали пут терора и застрашивања, не желе да траже мирно, политичко решење сукоба, не желе да воде реалан дијалог са житељима југоистока, већ стављају опасан улог на дестабилизацију ситуације, на то да баце народ Донбаса на колена. То им неће успети“, нагласио је председник Владимир Путин.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *