Меридијан који одваја добро од зла

ЗАПАД ПРОТИВ ЕВРОПЕ (ДРУГИ ДЕО)

Да ли су интереси Европе и Америке увек и нужно идентични, да ли је између једних и других, како то тврде европске политичке елите, заиста могуће ставити недвосмислен знак једнакости? За политичке елите Европа је Запад баш као и Америка; она је други важан стуб на коме почива „либерални светски поредак“. Уз једну ограду: Америка је „бољи“ или „напреднији“ Запад од Европе. Управо зато она има обавезу да предводи и да брани такву Европу (Запад) од претње споља

За Американце појам „Запад“ има сасвим другачије значење од онога које има за европске политичке елите. Обратимо ли се историји, лако ћемо увидети да за Американце Запад није исто што и Европа, односно да је реч о две различите, чак и антагонистичке силе. Појам Запада у Сједињеним Државама јавља се почетком претпрошлог века, а коришћен је како би означио америчку посебност у односу на Европу. О томе још 1994, у есеју под речитим насловом Запад и Европа: две антагонистичке силе, пише италијански историчар, професор Клаудио Финци.

Европске политичке и интелектуалне елите непрекидно говоре о Европи и Западу као синонимима, упозорава Финци, „али ако испитамо порекло појма ’Запад’, не у очигледном географском већ у политичком смислу, откривамо нешто веома различито од ове ’НАТО поставке’: почетком XIX века у Сједињеним Америчким Државама овај израз је смишљен не да обухвати Европу у ширем, атлантском контексту, већ, напротив, како би се млада америчка држава одвојила од земаља Старог континента“.

У том посебном смислу, појам „Запад“ први употребљава „један од најинтересантнијих америчких председника, Томас Џеферсон“. Већ 1808. године он тврди да је Америка „одвојена хемисфера“. Године 1812. а још јасније 1820. Џеферсон предлаже меридијан који је „предодређен да заувек одвоји ’нашу (америчку) хемисферу’ од Европе“. Ова манихејска подела на две различите и непомирљиве хемисфере почива на пуританским представама о „старој постојбини“, насупрот „Новом континенту“, и мотивисана је искључиво моралним разлозима: с једне стране налази се „морално супериорна Америка“ (Запад), на другој у грех и тиранију безнадежно потонула Европа.

Расцеп је суштински и непомирљив. Услед тога између Запада – САД и било које друге државе на европском тлу не може да постоји стварна једнакост. Како би се заштитила од „европске покварености“, Америка се мора оградити неким непробојним зидом: демократије, морала, слободе, правде и просперитета. „Меридијан“, додаје Финци, „који одваја Запад од Европе, треба да сачува ’добро’ од ’зла’ и да укаже на непремостиву супротност, бар док Европа не одустане од својих ’настраности’. (Да ли ће то икад бити могуће?).“
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *