Косово је наше

Истину да Косово и Метохија историјски, културолошки, међународно-правно, по Уставу Србије и по Резолуцији СБ УН 1244, у целини припада Србији треба вратити на њено право место и одлучно бранити

Наводно не знамо какво се решење припрема за статус Косова и Метохије. Наводно, позиције преговарача још увек су удаљене па смо још далеко од договора, односно од решења. Наводно, Београд и Приштина преговарају, а други само подржавају „свеобухватан“ договор који ће бити у интересу мира. Наводно, не постоје никакви рокови али је, ипак, састајање првих личности Београда и Приштине, што формално што неформално, учестало а септембар изабран за „историјски значајне“ говоре и саопштења. Ту и тамо промакне јавно тумачење да се структурама ЕУ жури да се „свеобухватно решење“ постигне и обелодани као велики успех одлазеће Комисије ЕУ, пре избора за Европски парламент идуће године. Има, разуме се, и другачијих, мање бизарних тумачења.

ТРАМП И МЕРКЕЛОВА Ипак, медијска вест о телефонском разговору између америчког председника Доналда Трампа и немачке канцеларке Ангеле Меркел 29. августа 2018. зазвучала је као откривање да су преговори поодмакли, ако већ нису у финалној фази, и као упозорење, а можда и најава некаквих обећања онима који су забринути да решење за статус Косова и Метохије неће бити преседан, односно да неће изазвати „домино ефекте“. Јер шеф највеће војне силе на свету и шефица владе најутицајније чланице ЕУ ретко излазе у јавност, или се упуштају у јавно изношење својих позиција о ефектима коначног решења неког проблема, док је преговарачки процес у раној фази, и док бар принципи и оквири решења нису добро познати.

Речено је не једном – да је проблем Косова и Метохије дуготрајан и сложен, да су га страни, ванрегионални фактори кроз вековну историју увек чинили тежим и сложенијим јер су им прилази увек били у функцији њихових геополитичких интереса. И данас је тако. НАТО агресијом 1999. која је представљала најдрастичније кршење Повеље УН и Финалног документа ОЕБС-а од њиховог усвајања до данас, проблем је учињен далеко сложенијим. Једна од последица је и отимање Косова и Метохије од Србије применом најгрубље силе, окупација и противправно проглашавање једностране независности 2008. САД и Немачка имале су водећу улогу у покретању те агресије, успостављању окупације и сондирању противправног отцепљења.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању       

Један коментар

  1. Avatar

    Vrlo je tesko objasniti sve ovo..jedno je sigurno da se svet mnogo menja od kad se pojavila licnost u USA koja nekako gura ovaj svet ekonomije i politike u obrnutom smeru..da ali??!!
    Neznam koliko je mocna nasa psiholoska ili mudrost da prokljuvi ovo novo SUTRA..ali veruj te da Kosovo i Metohija moraju ostati u glavama,srcu i drzavi SRBIJE i srpskog naroda..ZASTO??

    Pa drzava Kina mnogo pravi lomova u svetu pa cak i SAD..mnogo i Canadi..to su takvi lomovi da neznamo gde je kraj..ili veliki novi rat..ili prihvatiti to novo doba iza koje stoji Kina..
    Nemacka je mnogo jaka ali ovaj broj imigranata lako lomi kicmu jer je Nemacka tolko se podigla da isto tako lako moze da pukne i vrlo brzo..neznam da li Srbija ima pravog coveka za Nemacku ali veliki giganti kao mercedes polako klizi iz ruku Nemacke..pa i Simens..uskoro se to cuje..takodje i Dojcebanka je klimava..a Francuska je pukla samo se vrlo pa cak neverovatno dobro prikriva reaeno stanje..a inace to je i jedan od glavnih razloga izlaska G.Britani iz EU..pogledaj malo London i protok kapitala tj….pogledaj sta rade svi vodeci bivsi direktori(koji su sad u penziji)..VODECIH BANAKA sa svojom dividentom..gde ulazu u novac..mala pomoc pronadjite najbogatijeg Mexikanca koji vlada seceranama i secerom po svetu i malo se posavetujte..mislim da Vucic samo gleda u jednom smeru..sta je sa tankerima..sa rafenerijama….a sta sa Afrikom..neko spava..ovi samo nas razvlace da mislimo da imamo nesto DOBRO!!!!!!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *