Почетна / Култура / Како је један филм утувио поруку: Када сви ћуте, нико није невин!

Како је један филм утувио поруку: Када сви ћуте, нико није невин!

Специјално за ПЕЧАТ: Поглед на 66. Сан Себастијан филмски фестивал

Пише Дубравка Лакић

Посебно узбуђење изазвало је дело Бенхамина Најштата „Црвено“, још један аргентински филм о тешком периоду у новијој историји ове земље, када је на снази био пројекат „Кондор“, којим је ЦИА намеравала да унутар земаља Латинске Америке затре такозвано црвено зло

Већ шездесет и шесту годину у баскијском граду Доностији, односно Сан Себастијану, тој меки туризма и надалеко чувене кухиње, одржава се међународни филмски фестивал, један од најзначајнијих у Европи и свакако највећи у Шпанији.
Овогодишње издање започето је 21. септембра уз смех, а сама церемонија отварања и у духу неке врсте локалпатриотизма. Наиме, сви домаћини вечери, глумице и позната телевизијска лица били су одевени у креације баскијских модних дизајнера, па је сцена у велелепном „Курсалу“ тако послужила и за промоцију ове индустријске гране у најмањој, а иначе веома богатој шпанској покрајини Гипускоа, чији је Сан Себастијан главни град.
С великог платна исијавала је племенита енергија аргентинског филма „Неочекивана љубав“ Хуана Вере, с легендарним Рикардом Дарином и Мерседес Моран у главним улогама. У улози супружника који после 25 година брака преиспитују своју љубав, природу жеље и верности, доносећи одлуке које ће им променити животе. Ова романтична драма о изазовима средовечне љубави има и чврсте обрисе праве патагонске егзистенцијалистичке комедије. Верин филм је пун здравог и интелигентног хумора који с лакоћом очара гледаоце, чинећи њихово време проведено у мраку дворане и ведријим и веселијим.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *