Излог књиге

Душан Батаковић
ЗЛАТНА НИТ ПОСТОЈАЊА
„Катена мунди“, Београд, 2018

У књизи су сабрани најрепрезентативнији и најзначајнији текстови Душана Т. Батаковића, а њен назив је преузет из разговора аутора с уваженим колегом Димитријем Ђорђевићем 1990. који је пренет на почетку ове књиге. Према Ђорђевићу, златну нит постојања српског народа представља косовска мисао, која има једнаку улогу, како у Карађорђевом устанку, тако и у стварању модерне српске државе.
С једне стране, косовску мисао Батаковић сагледава из модерне перспективе, доводећи је у корелацију са тековинама Француске револуције које су одредиле модерну европску историју и њиховим утицајем на стварање модерне српске државе, од Карађорђа до краља Петра Првог Карађорђевића.
С друге стране, косовску мисао Батаковић посматра као темељну одредницу слободарске и државотворне традиције српског народа, уочавајући примат и разлике у односу на друге концепције националних идентитета на Балкану.
Историјска збивања на Косову и Метохији током 19. и 20. века представљала су главни предмет научноистраживачког рада Душана Т. Батаковића. Антологијски избор његових текстова даје читаоцима јасну историјску перспективу развоја стања на Косову и Метохији, без које је немогуће разумевање актуелних збивања и процеса који се одвијају и данас.
Јавно деловање Батаковића илустровано је неколицином интервјуа и беседа који најбоље одсликавају његову бригу за стање, углед и јединство нације, као и висок степен интелектуалне одговорности који је имао према сопственом народу.
Ова књига по свом унутрашњем смислу представља уџбеник аутентичног српског родољубља у модерном времену.

Риста Ј. Одавић
НАРОДНЕ ПОСЛОВИЦЕ
Архив Србије, Београд, 2018

Прошло је сто и више година од када је Риста Одавић, књижевник, професор, преводилац, драматург, уредник „Нове искре“ и управник Државног архива, започео сакупљање народних мудрости као допуну Вукових пословица (и узречица). Управник Државног архива Милан Јовановић у својим сећањима записао је: „Он је деценијама радио на збирању ових ситница и он је заиста сакупио такав материјал да му се мора одати признање на труду и стрпљивој доследности. Ја сам сматрао да збирку треба издати под насловом Phraseologia Serbica, јер та Одавићева збирка представља велико благо, чије би објављивање сачувало Одавићево име за потомство и ставило га у ред са оним људима који су заслужни за наше потомство.“
Пословице су сабране у три тома треће књиге едиције Мала библиотека Архива Србије. Одабране су оне исписиване на појединачним листићима. По азбучном реду и у изворном облику сложено је 14.005 пословица, иза којих је Одавић често наводио њихово значење.

СРПСКА КЊИЖЕВНА ЗАДРУГА
Архив Србије, Београд, 2018

У друштвени, а пре свега културни и национални учинак српске интелектуалне и политичке елите 19. века, мерљив једино у границама историјских могућности, несумњиво спада и оснивање Српске књижевне задруге. Ако се тражи установа високих културних, просветних и уметничких и научних вредности која је у Србији 20. века била међу водећим, онда је то Српска књижевна задруга. Поводом стодвадесетпетогодишњице постојања СКЗ Архив Србије објавио је књигу документа из фондова и збирки Архива као допринос њеном раду у периоду до 1914. и као прилог њеној богатој историји.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *