Почетна / Србија / Чему журба?

Чему журба?

Докле се стигло у неуставном разграничењу између Србије и њене јужне покрајине, и шта ће се догодити ако од тога не буде ништа

Као што никада нисмо сазнали о чему конкретно у Бриселу разговарају председници Србије и наводног Косова Александар Вучић и Хашим Тачи – никакви транскрипти тих разговора, на пример, никада нису објављени, није чак познато ни да ли они уопште постоје иако би ваљало да постоје, не само због историје него и због наше садашњости и будућности – тако нећемо сазнати, сва је прилика, ни о чему су тачно они разговарали овог петка, 7. септембра, кад овај број „Печата“ буде у рукама читалаца, а право јавности да зна сада је утолико веће што њихов дијалог све брже улази у некакву финалну фазу.

Но без обзира на ову отежавајућу околност у виду непостојања транскрипата, основни обриси идеје о којој се у Бриселу разговара дозлабога су јасни, уосталом, јасно их је, да јасније не може, открио шеф овдашње дипломатије Ивица Дачић који није тако давно, 29. јуна прошле године, с остатком владе положио заклетву („Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије“), ено је у другом ставу члана 16 Закона о Влади Републике Србије а постоји и снимак на јутјубу.

Елем, каже сада Дачић без обзира на своју заклетву, „тражи се компромис. Сада се налазимо у тој фази… Разграничење је једна од идеја. Али других идеја нема“.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

 1. unutrašnji kompromis Vučića-Tačija

  „… RAZGRANIČENJE je jedna od opcija, ali drugih nema“? IMA, pojavila se nova opcija „SPORAZUM-BS Beograda i Prištine – čitaj Vučića i Tačija“ (da se omogući Srbijii i Kosovu da se dogovore bez spoljnog uticaja)? To je spreman predlog od strane (po dogovoru) Vučića, Tačija, EU, Amerike… već se potencira u mediima, užurbano se radi na tome da se finalizuje Briselski sporazum i istorijski preda teritorija Kosovo (KiM) albanskim muslimanima, potpiše sveobuhvatna normalizacija i Kosovo dobije stolicu u UN, učlani se u Unesko, formira vojsku Kosova…?

  ČEMU ŽURBA… pokazala se, intenzivirana je zadnja tri meseca zbog finalizacije Briselskog sporazuma: Najpre je Vučić, od petogodišnjeg dijaloga sa Albancima da završi Briselski sporazum o predaji teritorije KiM, pronašao novi izum-model „KOMPROMIS“ Srba i Albanaca (od Tačija da dobije prednacrt statutaa rada tzv. ZSO po zakonima i Ustavu Kosova – i proglase NORMALIZACIJU). To je trajalo dva meseca kada je Hašim Tači zbog finalizacije BS zatražio…
  — DEMARKACIJU GRANICE sa Srbijom (administrativna linija koja je 2013 god integrisana u državnu granicu sa albanskom carinom od strane Dačića-Vučića). Odmah nakon toga je i VUČIĆ zatražio…
  — RAZGRANIČENJE sa albancima (drugi izraz za demarkaciju, da se vlasi ne dosete), ali bez jasne formulacije jel misli na „razgraničenje na Kosovu“, ili „razgraničenje izmedju Srbije i Kosova“ (perfidna politika za manipulacije, dovodi narod u zabudu). Pošto je i razgraničenje nedefinisano i nejasno – na scenu stupa nova opcija koja je naznačena na početku:
  — SPORAZUM Vučićai Tačija (Beograda i Prištine, Srbije i Kosova)? Zna se kakav će ishod biti tog sporazuma sa Tačijem: Proglasiće „integrisanu granicu sa carinom“ u RAZGRANIČENJE i NORMALIZACIJU ODNOSA: Kosovu otvoren put za učlanjenje u UN, Unesko, vojsku KS… Vučić slavi u Beogradu, rešio kako kaže istorijsko pitanje… PREDAO-POKLONIO teritoriju KiM albanskim muslimanima za vek,vekova, otvorio pandorinu kutiju i zadruge separatizme da razvijaju Srbiju?!
  5  0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *