Бумеранг сепаратизма – од Дежеле Штајерске до Крањске вахте

Ако осуди сепаратисте из Штајерске и Крањске, Словенија ће морати да осуди и саму себе и начин на који је стекла независност

Снимци шездесетак особа одевених у мајице сивомаслинасте боје, војничке панталоне и цокуле, с црним маскама које крију лице остављајући само прорез за очи, наоружаних различитим „дугим цевима“ (међу којима има и калашњикова) па чак и позамашним секирама, које у ставу мирно „поздрављају заставу“ сиво-беле боје са змајоликим створом у грбу, и заклињу се на верност Дежели Штајерској, шокирао је прво словеначку, а онда и ширу јавност.

ЧЕТИРИ СЛОВЕНАЧКЕ ДЕЖЕЛЕ За егзерцир маскираних словеначких одметника код села Апаче, надомак аустријске границе, сазнало се случајно, преко друштвених мрежа, пошто су се припадници „Штајерске варде“ (архаичан израз за стражу) подичили фотографијама „постројавања“ 4. септембра, објављеним што на твитеру, што на фејсбуку.
Али не на приватним профилима већ на вардином. С обзиром на то да је идентитет „вардиста“, глава покривених кукуљицама налик на кју-клукс-клан, остао тајна, медијима се обратио њихов вођа Андреј Шишко, једина особа која на фотографијама са обуке новопечених стражара Штајерске нема фантомку на глави већ црвени качкет, уз аутоматску пушку на боку. Новинарима је објаснио да народ има право да се (само)организује како жели, позивајући се на друштвено устројство које је важило све до слома Аустроугарске монархије, када су (до пре 100 година) на тлу данашње Словеније постојале четири дежеле: Штајерска, Корушка, Крањска и Приморска.
Није Шишко ништа измислио. И словеначки медији последњих година, поводом обележавања различитих битки из Првог светског рата, истичу да су „Словенци увек били на бранику Велике Аустрије“, негодујући што су „школски уџбеници приказивали Аустроугарску као тамницу народа, и словеначког, иако је истина да су Словенци до краја били одани Хабсбуршкој монархији“. За Шишка 1991. година и оснивање словеначке државе није био крај, зато се латио (пре)уређења Словеније. У новој творевини – Дежели Штајерској, која обухвата југ некадашње Доње Штајерске из доба Аустроугарске, а он је на тлу данашње Словеније – Шишко је изабрани војвода. Тврди да његове саборце не треба потцењивати, јер су међу њима припадници словеначке војске и полиције. Што се циљева тиче, вардини непријатељи су избеглице с Блиског истока а тик уз њих левичари, ту убраја и владу у Љубљани на челу с мрским му премијером. Оснивање Дежеле Штајерске објашњава нуждом, јер је стање у Словенији о питању економије, одбране, очувања националног бића тако лоше да је са следбеницима, за које наглашава да их није мало, одлучио да преузме иницијативу.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *