Афера са човеком из сенке

Није политички потрес с фаталним политичким последицама, али ни бура у чаши воде: Случај (дугогодишњег) шефа немачке (савезне) тајне службе (званично: Служба за заштиту уставног поретка) Ханса Георга Масена уздрмао је политички Берлин и запретио распадом (једва састављене) владајуће (велике) коалиције конзервативаца и социјалдемократа, претварајући се у озбиљан тест за функционисање најважнијих институција и демократије у земљи

Први човек службе која живи од ћутања и дискреције, огласио се, на сва звона, преко страница булеварског а високотиражног „Билда“ поводом, у овом часу, и већ данима, крајње деликатне и политички запаљиве теме која потреса Немачку – досад невиђене јавне демонстрације, и ерупције ултрадесничарске и нацистичке бахатости и моћи у источнонемачком Кемницу (о чему је „Печат“ већ писао) – изјавом којом је „ишао уз нос“ канцеларки, утерујући је, индиректно, у – лаж!
Реагујући на један драстичан видео-снимак из Кемница који је „запалио“ интернет мреже, Ангела Меркел га је (преко владиног представника за штампу Штефана Зајберта) „прочитала“ као (недопустиву и нечувену) хајку и брутални лов на избеглице и странце уопште.
Шеф тајне службе је одлучно контрирао: његови људи, рекао је, немају ниједан доказ да је уопште било хајке на странце у Кемницу. И отишао још даље: има више опипљивих доказа да видео-снимак није аутентичан. И да је пре реч о смишљеној подметачини и лажи како би се скренула пажња јавности са убиства (реч је, да подсетимо, о смрти немачког грађанина, Кемничанина, кубанског порекла за шта су осумњичени један Сиријац и један Ирачанин) у Кемницу.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *