СИРОМАШНО ПОЗОРИШТЕ (ГРОТОВСКОГ) ЈЕ „ЗАКОН“

Протекла сезона оверена печатом домаће драме

Новински хроничари задовољно су забележили као изузетно значајан успех то што је у фокусу београдских театара била домаћа драма. Истина је да је минуле сезоне на овим сценама премијерно изведено више домаћих текстова, али питање је да ли су сва приказана дела наших аутора по својим основним литерарним вредностима заслужила да се нађу на позорници

Из искуства знамо да се готово у свим београдским позориштима примењују нејасни критеријуми при избору репертоара. Донедавно – била је то јавна тајна – редитељи су кројили репертоаре, тј. уметничким руководиоцима театара предлагали су наслове које би желели да поставе. Ипак, у већини наших институционализованих и дотираних позоришта репертоар разматрају и одобравају уметничка већа, савети, односно управни одбори. Упркос таквој пракси дешавају се промашаји и изводе се дела за која се морамо упитати зашто се уопште приказују.
У средишту репертоарских интересовања већине наших позоришних кућа је стваралаштво савремених драматичара, док је домаће драмско наслеђе донекле занемарено, а у Београду се добра извођења драма наших класика могу видети једино на сценама једног или два позоришта, и то повремено.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *