Ројтерс: Како је ЕУ запалила фитиљ балканског бурета барута и где је ту Русија

На први поглед изненађује то што се 2018. године, а две деценије од окончања рата на Балкану, у региону поново говори о границама, пише Ројтерс.

Повод за то је забринутост да би Албанија са прозападно оријентисаним премијером Едијем Рамом могла да запали политичко буре барута, упозорава Ројтерс.

Наиме, Албанија и Косово желе почетком идуће године да укину заједничке границе, а то у бившим југословенским републикама подстиче забринутост због великоалбанског национализма, оцењује Ројтерс у анализи ситуације у региону.

Британска агенција, иначе, на почетку анализе подсећа да је неиспуњавањем обећања Европска унија разочарала проевропске елите на Балкану где, између осталог, и зато поново расту тензије и оживљавају опасне дебате о промени граница. Прошла су тек три месеца откад је Европска унија на самиту у Софији свечано обећала државама Западног Балкана блиске везе и перспективу приступања, а већ се рађају нове бриге, указује Ројтерс.

С једне стране, како се оцењује, владе неких балканских држава се питају колико уопште вреде обећања западних партнера у ЕУ и НАТО-у, а са друге стране управо због тога кључа у самом региону, где заговорници и противници ЕУ воде љуте битке.

За само пар дана, подсећа агенција, немачка канцеларка Ангела Меркел је два пута опоменула да пре приступања морају бити решени територијални конфликти у региону, при чему су границе неупитне. Када је реч о претњи укидањем границе између Албаније и Косова Ројтерс указује да би то имало последице и на Македонију, где живи један део албанског становништва.

Дебату о повлачењу нових граница, како се наводи, распирује и Србија. Председник Александар Вучић увео је у игру размену територија између Србије и Косова како би се решио проблем српске мањине на северу Косова који и даље тиња, наводи Ројтерс.

„Али свако померање граница у региону је веома опасно“, упозорава Улф Брунбауер, директор Института за Југоисточну и Источну Европу на Универзитету Регенсбург, преноси Танјуг.

Он указује да би то могло да охрабри Србе у БиХ да теже отцепљењу своје територије и припајању Србији. Брунбауер, али и европске дипломате, сматрају да постоји извесна веза између политике ЕУ и поновног оживљавања дебате о границама на Балкану.

„Степен фрустрације код проевропске елите је прилично висок“, констатује он.

Разлог за то је, истиче он, што ЕУ не испуњава своја обећања. Управо блиски партнери Немачке, као што су Француска и Холандија, спречавају ЕУ да отвори преговоре са Албанијом и Македонијом, иако су оне, према оцени ЕК, испуниле све критеријуме.

Председник Француске Емануел Макрон суочен је са унутарполитичким стрепњама да би дебата о проширењу ЕУ могла да подстакне јачање десничарских популиста на предстојећим изборима за Европски парламент.

„То подстиче сумњу земаља региона у то колико уопште вреде обећања ЕУ“, сматра Брунбауер.

У свему томе, истиче Ројтерс, није посебно од помоћи амерички председник Доналд Трамп, који је недавно описао Црногорце као агресиван народ.

„Може се очекивати да ће земље као што је Русија попунити вакуум који оставља ЕУ“, сматра Брунбауер.

Ројтерс такође наводи и да је Кина веома присутна у региону.

https://rs.sputniknews.com/komentari/201808201116935476-rojters-eu-balkan-rusija/

11 коментара

  1. Vasil Kostocinoski

    Брунбауер је у праву. Свака промена граница на Балкану носи ризик рата. Меѓутим право питање је шта су понудили пополитичке елите на Балкану као решење осим национализма. По речиме једног високог турског функционера објављене у лондонском Гардијану на Балкану још није завршио Први светски рат!

    23
    11
    • Нису завршени ни Балкански ратови : прави се албанска нација и велика албанска држава , Турска креће у неоосманску противофанзиву , Бугари би да се прошире на санстефанску Бугарску , а Македонску нацију да интегришу , не дозвољава се физичко спајање Србије и Црне Горе , како Србије не би добила излаз на море , а ни Војводини се не да интеграција у Србију . Актуелно као и пре три године !

  2. Kao sto Srbi iz Republike Srpske zele da se pripoje Srbiji, tako i Albanci sa Kosova zele da se pripoje Albaniji

    6
    38
    • Mime Nikolic

      Tačno, ali Evropa Albancima kaže OK, može, a Srbima kaže NE MOŽETE !?! Prema tome, ko god bio i bezpogovorno se priklanjao ovoj politici dvostrukih standarda Evrope, automatski pristaje da radi u korist srpske štete. Taj istovremeno gubi PRAVO i MOGUĆNOST da takve stavove javno promoviše u Srbiji. Jednom rečju on se mora smatrati KOLABORANTOM !!!

      17
  3. Мр Радомир Шћепановић

    Kosovo i Metohija su u Srbiji! Medjunarodni zakon je isti za sve! Srbija ima svoje granice priznate od UN! A oni neka dele svoje drzave!Traziti povlacenje priznanja siptarske drzave!

    46
    2
    • Tоплица

      Опасно је кад се границе мењају а једино није опасно кад се Срби прогоне и кад се њихове територије отимају. У свему овоме чудно је само то да нас још има, којима и даље није јасно да нисмо коначно уништени само из елементарног приличија. Чисте нас методично и систематски, али њихова наука о оваквим активностима изнедрила им је вештину динамике која обезбеђује да се жабе кувају не само овде негу и у међународној јавности. Али помажемо им и ми понашањем као да је све у реду. Однекуд нам се сугерише да треба да сами решавамо све, а ми тако све време и поступамо иако је и слепом видљиво да све оде дођавола. Кина не може сама али ми, као можемо ! Тешка су ово времена . . .

      38
      1
    • Medjunarodni zakoni nikad nisu bili za sve jednaki,biti ce to biti .Imali smo milion prilika da se u to uverimo setite se samo bombardovanja Srbije BEZ ODLUKE UN nacije Gospodine Scepanovicu mislim da sam u pravu

      18
      1
  4. Srpski sam NACIONALISTA, NE, NIMALO ŠOVINISTA, pokušavam da me moji Srbi ne mrze i ne gledaju popreko što svuda ističem srpsku zatstavu a ne smeta im Grčka na svakom ćošku ili ti Aklbanska, Bugarska, Mađarska, EU i .. pa i Turska. Ne vidim moje Srbe. Ili ih nema,ILI ima ali ne AJU. Osećam PROPAST ali i opstanak nekih generacija koji će ostati i ugasiti Srbiju. Ali će upaliti svetlo nade i budućnosti sveta kojinpolako nestaje.

    19
    2
  5. Postojala je Republika Srpska Krajina, proglasena na isti nacin kao i Kosovo i sta se desilo na kraju, ako ne moze milom neka se uradi kao sto su Hrvati uradili silom. Arsin mora biti isti za sve.

    22
    • Hrvati su imali svoju nacionalnu drzavu, pa su to mogli da urade, za razliku od Srba, koji su okupirani i nemaju svoju nacionalnu drzavu, vec neku laznu trvorevinu, kao i sto imaju fenomen jerdinstven u svetu nazvan Drugosrbijanci. Toga nema u Zagrebu, ni u Sarajevu, ni u Pristini, ne postoje neki Drugohrvati, Drugomuslimani ili Drugosiptari. Oni nemaju velicine poput Latinke Perovic, koja se od komunistickog funkcionera izmetnula u heroinu drugosrbijanstva. Oni nem,amu Mila Djukanovica, koji se od srpskog patriote izmetnuo u kroatofilskog diktatora. Azem Vlasi je bio pnosonu Titov omladinac, ali sada nije Drugosiptar, vec prononsirani srbofob i potpisnik Apela 88 za odbranu Mila Djukanovica.

      10
    • Mime Nikolic

      Naravno,
      jer i na Kosovu je moguća oluja! Posle oluje, poznato je, vazduh je čistiji, tj lakše se diše !!!

      5
      1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *