Прво су дошли по Алекса Џоунса

ГЛОБАЛНИ ЦЕНЗОРИ

Компаније „Епл“, „Спотифај“, „Фејсбук“ и „Јутјуб“ забраниле су „Инфоворс“ контроверзног Алекса Џоунса у размацима од по 12 сати, драматично показујући праву природу процеса у којем је картел приватних интернет-платформи укинуо Први амандман америчког устава и темељ слободне штампе: слободу мишљења и изражавања. Твитер још одолева жестоким притисцима

Посетиоце главног Јутјуб канала контроверзног америчког новинара Алекса Џоунса 6. августа дочекала је порука да је канал „укинут због кршења смерница заједнице на Јутјубу“. Такође је укинут и канал који је његов програм емитовао уживо, те канал „Инфоворс њуз“. Јутјуб је био главна дистрибуциона платформа Алекса Џоунса, који јој се придружио још 2008. Пре него што је укинут, његов главни канал имао је више од 2,4 милиона претплатника, а програми више од 1,6 милијарди прегледа. Изговор за укидање његових канала биле су магловите и мутне орвелијанске синтагме „говор мржње“ и „ширење лажних вести“.
Садашњем прогону са интернета претходила је демонизација Алекса Џоунса која је отпочела током председничких избора у САД 2016, да би била радикализована у јуну ове године, када је посредством медија главног тока преплављен грубим нападима, исмевањима и пародијама, у чему су предњачили водећи амерички комичари. Покренуте су и две тужбе за клевету за шта су искоришћене изјаве Алекса Џоунса током истраживања која је „Инфоворс“ спровео у случају пуцњаве у Основној школи „Сенди Хук“, што је третирано као потенцијално режирани догађај с ангажованим глумцима. Овај догађај из 2012. године, у коме је према званичној верзији нападач Адам Ланза убио 20 деце и шест наставника у школи „Сенди Хук“ у Њутауну у Конектикату, детаљно је истраживао и Џејмс Трејси, професор конспирологије на Универзитету „Флорида Атлантик“, због чега је избачен с посла. Оваквим притисцима довођење у сумњу и истраживање веродостојности званичних изјава о догађајима – стављена су ван закона. Јасно је да универзитетским администрацијама и свима осталима овакве анализе пуцњава у школама и други трагични догађаји, какви су у САД били терористички напад у Оклахома Ситију и на Бостонском маратону, могу изгледати неприкладно, али право на слободу говора и истраживање загарантовано уставом САД не би смело да буде доведено у питање. Чињеница да се режирани догађаји и операције под лажном заставом континуирано спроводе како би се реализовали зацртани циљеви и одузела или умањила права и слободе грађана (у случајевима масовне пуцњаве, по мишљењу Трејсија и Џоунса, ради се на укидању Другог амандмана САД којим се гарантује слобода ношења оружја). Истраживања која су урушила званичну верзију о 11. септембру морају да буду ствар прошлости. Политика сексуалности је овим истим механизмом увелико постала недодирљива и свако ко се усуди да је преиспитује изложен је судском прогону.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *