Почетна / Култура / Професор на путевима богова

Професор на путевима богова

Пише Зоран Живковић

Припадајући кругу оних који су на овом простору, гадамеровски речено, будили „носталгију за бесконачним“ и остварујући све то преводима фундаменталних дела светске књижевности и цивилизације, хеленистичким студијама, професор Милош Н. Ђурић упамћен је као један од најзанимљивијих, најинспиративнијих и највољенијих професора Београдског универзитета

Значај историје и њену блиску везу са српском књижевношћу посебно и на свој начин осветљава и чињеница да су и два наша највећа писца Иво Андрић и Милош Црњански по образовању историчари.
Па ипак, као да је извесни умор од историје већ одавно захватио и просторе српског књижевног језика. А прохујала времена у историјско колективистичком контексту као да више нису толико важна тема, па изгледа ни инспиративни мотив за савремене српске писце.
Међутим, управо захваљујући свом озареном и приврженом интересовању за националну књижевну, културну и историју уопште, Милован Витезовић је не само један од најзначајнијих познавалаца историје у савременој српској књижевности већ је и миљеник најшире читалачке публике.
Тражећи тако мотиве и теме у историјској, културној и књижевној прошлости, он је ем сачувао од заборава разне занимљиве епизоде, анегдоте, необичности и културне феномене, ем је афирмишући језик и књижевност свог рода, својим књижевним делом много тога сачувао из наше оставштине за будућност.
Велика ТВ серија о Вуку Караџићу, ТВ драма и роман о професору Кости Вујићу и роман за младе Лајање на звезде донели су Витезовићу популарност, којој се писац само може надати.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *