Понирање у светлост и тишину

ПОВОДОМ ИЗЛОЖБЕ У ПРИЈЕДОРСКОЈ ГАЛЕРИЈИ 96

Дaх aвгустoвскoг пoднeвa

На сликама Добрија Стојановића, како је приметио ликовни критичар Срето Бошњак, доминирају светле боје, женски ликови и облици који се „поклапају, ’секу’, удаљавају и надвисују, деле и умножавају, као да је више слика у једној слици, као да се више стварности сажима у ткиво једне слике“

У Галерији 96 у Приједору подно Козаре недавно је била приређена изложба београдског сликара Добрија Стојановића, а овом у граду у коме је иначе рођен знаменити вајар Сретен Стојановић, Добријев презимењак, био је то прворазредни културни догађај каквог није било у последње време. Изложено је 37 уља на платну која је овај београдски уметник стварао уназад три деценије. Приједорчани су се својски припремили за ову изложбу, штампали су најавне плакате, такође каталог, где се није штедело на хартији и опреми како би овај сликар и његово дело били представљени на најбољи начин. Велика посета током трајања изложбе потврдила је интересовање Приједорчана за ово ликовно дешавање.
Занимљиво је да је ова изложба пресељена из Прокупља (подно Копаоника, а где је рођен и стасао велики сликар Божа Илић!), које је, као и Приједор, град са сликарском традицијом у коме ствара неколико ликовних уметника познатих и ван наше земље.
Овим изложбама, приједорској и прокупачкој, претходила је још једна – готово грандиозна, а приређена у престижној Галерији Рајка Мамузића у Новом Саду, на којој су била изложена 83 уља на платну. Уметник се том приликом представио у свој својој стваралачкој пуноћи и раскоши. Рафинирана новосадска ликовна публика такође је пунила ову галерију и уживала у Добријевим делима.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *