САРАЈЕВО НЕ ПРАШТА

Како је у земљи у којој делује 21 параџемат руски писац означен као безбедносна претња

Књижевно вече у Бањалуци, на којем је реч требало да узме најчитанији руски писац средње генерације Захар Прилепин, отказано је након што му је од стране царинских службеника на прелазу Рача забрањен улазак у БиХ. Образложење? По проценама обавештајно-безбедносне агенције, његов боравак на територији БиХ представљао би „претњу безбедности, јавном поретку и међудржавним односима ове земље“. Пре Бањалуке, Захар је путовао у Немачку, Италију, Француску, Шпанију и, зачудо, нигде није имао никакве проблеме.

„Ово је за мене преседан – да ми једна земља у Европи ускраћује улазак.“

ТИХЕ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ Како се десило да, како рече Емир Кустирица, смета писац „Обитељи“, једног од највећих романа модерне европске књижевности који је добио и Андрићеву награду и који је микеланђеловска метафора о страдању руског народа у времену бољшевизма? И то онима, додаје, „неписменим извршиоцима који тешко да су прочитали и лектиру из основне школе“.

Но поред неоспорне елементарне неписмености царинских службеника и безбедњака, којима је ближи исламистички културолошки образац од руског, иза ове забране стоји и покушај дисквалификације Републике Српске, на шта Кустурица такође упозорава.

Председник Републике Српске Милорад Додик, у изјави за СРНА је истакао је да је наредба ОБА-е о забрани уласка писцу Захару Прилепину срамна, недопустива и уперена против пријатеља РС.

„Захтевамо да се та наредба повуче. Како је могуће да је један руски писац претња по безбедност БиХ, а није хиљаде миграната или повратника са сиријског ратишта. Забрану уласка руском писцу на територију БиХ видимо као учешће безбедносних структура БиХ у антируској хистерији коју у последње време диктирају неке западне земље“, навео је Додик.

За овај пропуст он је оптужио и представнике Срба на нивоу БиХ. „Још то не знамо, али верујемо да су то намерно урадили“, рекао је Додик на  централној прослави 53. „Кочићевог збора“. 

Он је истакао да је и Кочић као песник забрањиван и протериван из Сарајева, те да Сарајево сада, на неки чудан начин, поново забрањује књижевницима и људима слободне мисли да присуствују „Кочићевом збору“. 

„Веома ми је жао што се то десило, али се десило зато што су људи попут Иванића, Црнатка и осталих који седе у име Срба у Сарајеву то допустили, пропустили или не знам ни ја шта учинили“, оценио је Додик и навео да су се Иванић и Црнадак на овај начин експонирали према једној тако важној земљи као што је Русија, те да су им оправдања типа „ја нисам знао“ веома невешта.

Поред одговорности Срба у заједничким институцијама (сетимо се да су управо српски представници Додикове СНСД 2009. подржали формални захтев БиХ за чланство у НАТО) чини се да овакви потези БиХ стављају под знак питања и суверенитет Републике Српске. Отуда овај инцидент има снагу да постане полазна тачка за редефинисање и враћање на сто питања надлежности. Посебно када је, објашњава стручњак за тероризам Џевад Галијашевић, ова одлука  Мектића, бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и директора ОБА Османа Мехмедагића Осмице представља чин увођења тихих санкција Русији.

ХУМАНИЗАМ И СОРОШЕВСКА РЕНЕСАНСА Јер како објаснити да у земљи у којој по извештају Стејт департмента из 2017. несметано делује 21 параџемат, у којима се окупљају вехабије и поборници исламистичког учења, безбедносну претњу представља руски писац.

„Плаше се да им Захар поремети ’иначе стабилну ситуацију у БиХ’. Пошто им пред кућним вратима блеје мигранти, добили су задатак из истог извора који је забранио улазак Прилепину да на несрећним избеглицама са Блиског истока вежбају задаћу из хуманизма и сорошевске ренесансе промене европске крви“, објаснио је Кустурица.

У поменутом извештају Стејт департмента стоји и да придошлице у БиХ одбијају да се уклопе у већ постојећу исламистичку заједницу, делују самостално и то у срединама у којима је радикални ислам у успону. Нова мигранстска рута која прелази преко БиХ означена је раније као „џамијска рута“. Поменути параџемати, немало пута је упозорио Галијашевић, главне су тачке у акцији извлачења џихадиста из Сирије, Ирака и Авганистана. На овим пунктовима припадници Исламске државе и Ал Каиде спремају се за нове линије фронта. Овај пут вероватно негде у Европи.

Обавештајно-безбедносна агенција која је забранила улазак у БиХ Захару Прилепину мало је шта урадила о питању истинске безбедносне претње с којом се ова земља суочава. Напротив. Управо је она учествовала у насељавању Арапа по Сарајеву, организовању вехабијских насеља (64), параџемата, те заташкавању терористичких напада у Зворнику и Рајловцу…

Вехабије су једно. Захар је друго. Захар је Рус. Чињеница коју Сарајево не прашта.

Касније и сам Мектић се вајкао да је ОБА одлуку о забрани уласка Прилепину донела у марту ове године, да је он до тог тренутка могао слободно улазити у БиХ, те да не зна шта се у међувремену променило. Он је рекао и да нису тачне информације о постојању тзв.тајне листе непожељних грађана Русије, те да ће због тога у септембру морати да полаже рачуне министру иностраних послова Руске Федерације Сергеју Лаврову.

„Још једном вам кажем да не постоји никава тајна листа и да ја ништа нисам потписао“, рекао је Мектић.

Председник Републике Српске Милорад Додик одликовао је руског писца Захара Прилепина Орденом Његоша првог реда за, како је наведено “признати рад и заслуге у културном и духовном развоју, као и за посебне заслуге на пољу јавне делатности, којима се доприноси јачању пријатељских односа Руске Федерације и Републике Српске”

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *