Одлазак јастреба зла

Смрт Џона Мекејна

Да ли ће одлазак човека којег многи сматрају министром спољних послова америчке дубоке државе Џона Мекејна допринети промени америчке спољне политике или ће естаблишмент брзо пронаћи замену за сенатора којег је Патрик Бјукенен, не без разлога, оптужио да је киднаповао америчку спољну политику? У јату које је Мекејн предводио, нажалост, остаје прегршт јастребова

За једног од најчувенијих америчких сенатора, недавно преминулог Џона Мекејна, важи да није био човек чврстих уверења. Једна од најискренијих ствари коју је икада рекао је признање из његове књиге „Вредно борбе“, објављене 2002. године, да се није кандидовао на председничким изборима да би спроводио реформе или због неког „великог патриотизма“, него просто јер је „бити председник постало његова амбиција“. „Нисам одлучио да се кандидујем за председника да бих повео национални крсташки рат за политичке реформе у које сам веровао или да водим кампању као да се ради о неком великом патриотском чину. Уистину, желео сам да будем председник, јер је то постало моја амбиција. Уистину, ту амбицију имам одавно“, написао је.

Постоји, међутим, једна ствар, једна идеја, које се током целог свог живота чврсто држао – када год је Америка имала проблем у спољној политици, искључиво решење било је бомбардовати оног ко је проблем све док од њега не остане камен на камену. Чврстина тог убеђења корен можда има у томе што су му управо два бомбардовања омогућила да се прослави изнад свих реалних очекивања. Прво је бомбардовање Вијетнама у којем је овај јастреб и сам учествовао све до обарања када пада у руке нехуманог непријатеља који се дрзнуо да се брани од америчке агресије. Мекејн је стално тврдио да су га од заробљавања 1967. године (у којем су према неким извештајима учествовали и руски инструктори), па до ослобађања 1973. Вијетнамци константно мучили, а то му је донело статус ратног хероја, на који се и данас позивају многи који жале за његовим одласком. У аутобиографији „Вера мојих очева“ (1999) Мекејн је описао како је био подвргнут нехуманом третману како би се од њега сазнало име брода с којег је полетео, ескадрила за коју лети и мета његове мисије, како му је прећено ускраћивањем медицинске неге… За своје службовање у Вијетнаму и узорно понашање у заробљеништву, Мекејн је почаствован читавим низом високих америчких одликовања.

Има, међутим, кредибилних сведочења да је будући сенатор све ово измислио како би себи обезбедио већи углед и подстакао каријеру по повратку у домовину. Тако је управник затвора у којем је био заточен Нуијен Тјен Тран, у интервјуу за италијански „Коријере дела сера“, признајући да услови у његовом затвору нису били најбољи, него „тешки, али не нељудски“, рекао да Мекејн никада није био мучен, него да је имао наређење да му посвети посебну пажњу јер се ради о сину високо рангираног америчког адмирала. „Никада нисмо мучили Мекејна. Напротив, спасли смо му живот лечећи га вредним лековима који у то време нису били доступни ни нашим рањеницима“, рекао је Нуијен.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *